Skattejuristen Jan Kleerup, momsexpert på Svalner Skatt och Transaktion.

Från årsskiftet gäller nya momsregler för den som säljer elektroniska tjänster, sändningstjänster och teletjänster direkt till privatpersoner. hur fungerar de?

– De nya reglerna, som gäller inom EU, har skapats på grund av den ökande försäljningen av appar, dataspel, musik och tv-tjänster via nätet.

Säljer jag till privatpersoner i ett annat EU-land, som oftast varit fallet hittills, var det tidigare mitt lands moms som gällde. Det nya är att när man säljer direkt till privatpersoner är det momsen i deras land som gäller. De reglerna har tillkommit därför att många leverantörer tidigare etablerade sig i lågskattelandet Luxemburg för att hålla momskostnaderna nere.

Hur deklarerar man momsen?

– Skatteverket har skapat ett system för att förenkla redovisningen för privat konsumtion, som kallas MOSS (MiniOneStopShop). Det innebär att man slipper momsregistrera i kundens hemland. I stället deklarerar man momsen direkt genom MOSS-systemet hos Skatteverket, som sedan gör en omräkning och sköter utbetalningarna till respektive land.

Säljaren får dock inte vara etablerad i kundens hemland för att detta ska kunna tillämpas.

Det svenska företag som exempelvis säljer en app till en dansk kund, fakturerar i danska kronor och momsdeklarerar i MOSS-systemet.

Gäller detta alltid?

– Nej, om du säljer exempelvis appar till en privatperson via en förmedlare, som Google eller Apple, är det normalt förmedlaren som är din kund. Då slipper du betala moms eftersom kunden är en företagare. Du ”säljer” till privatpersonen men exempelvis Apple fakturerar slutkunden.

Och om kunden finns utanför EU?

– Då utgår normalt ingen moms, de här reglerna gäller endast inom EU. Men om ett företag utanför EU säljer till någon i ett EU-land måste denna registrera sig och debitera momsen i köparens land.

Kan man fuska?

– Det är möjligt, men Skatteverket har nog bra kontroll och kan bevaka försäljningar via Internet. Alla företag som säljer till privatpersoner via nätet är ju väldigt exponerade, vilket innebär att SKV kan välja ut några företag och kolla om dessa rapporterar korrekt till MOSS eller har momsregistreringar utomlands.

Lotta Engzell Larsson