1 Paketera eller inte? Skattemässigt är det oftast fördelaktigt att paketera en fastighet. För en köpare är förtjänsten normalt en lägre stämpelskatt. Nackdelen för köparen är dock ett lägre avskrivningsunderlag samt den latenta skatten. Se till att ha allt i ordning för att köparen inte ska kräva rabatt.

2 Vad är rätt pris? Vid en paketering brukar priset motsvara det skattemässiga värdet eller taxeringsvärdet. Det skattemässiga restvärdet utgörs av det skattemässiga anskaffningsvärdet (ursprungliga köpeskillingen) plus investeringar som inte dragits av skattemässigt, minus skattemässiga avskrivningar.

3 Paketera väl. Även om paketeringen är ny och fastighetsägande bolaget inte har någon historik, vill köpare säkerställa att det skattemässiga värdet är korrekt beräknat och fördelat mellan byggnad och mark. Se till att du kan visa det.

4 Tänk på transaktionen. Vid en paketering överlåter säljaren fastigheten till det nybildade bolaget till ett pris där skatteplikt inte ska uppkomma, varefter andelarna i det nya bolaget säljs externt till marknadspris. Stämpelskatt debiteras och baseras på köpeskillingen vid försäljningen av själva fastigheten. Det tillkommer således en extra transaktion – aktieförsäljning – vid en paketering.

5 Använd expertis. Köpare vill ofta ha rabatt i samband med paketeringar. Ta hjälp av expertis för att få råd om hur du kan bemöta köparens krav.

Barbro Jansson Stridlund, skattespecialist, KPMG