Med fem veckors lagstadgad semester ligger Sverige bra till jämfört med andra länder. Medarbetarna har rätt till både semesterlön och semesterersättning – men hur ska de räknas fram?

Sverige har generös semesterlagstiftning

Alla medarbetare har rätt att få fyra veckor sammanhängande semester under juni–augusti, men innan man bestämmer hur semestern ska fördelas ska förhandling ske. Som arbetsgivare måste du kunna lämna besked om hur de anställdas semester ska förläggas senast två månader innan semestern börjar.

Varje arbetstagare har minst 25 dagar betald semester

Nyanställda som börjar en anställning mellan 1 april och 31 augusti har rätt till 25 obetalda semesterdagar under perioden fram till intjänandeårets slut, alltså 31 mars året därpå.

Nyanställda som i stället påbörjar en anställning under vinterhalvåret, eller mellan 1 september och 31 mars året därpå, har rätt till fem obetalda semesterdagar under den perioden.

Får man spara? Minst 20 semesterdagar ska tas ut varje år och bara de dagar som återstår kan sparas framåt.

Hur beräkna lön och ersättning?

I Sverige används de två separata begreppen semesterlön och semesterersättning. Semesterlön betalas ut under ordinarie semestertid under sommaren, medan semesterersättning betalas ut i början av nästkommande år, om en anställd avslutar sin anställning eller har en kortare anställningar.

Semesterersättning till den som avslutar sin anställning ska ersätta intjänad semester under innevarande år, återstående semester för innevarande år och sparad semester från tidigare år. För intjänad semester och återstående semester för innevarande år räknar du ut semesterersättningen på samma sätt som semesterlönen.

Två sätt att beräkna semesterlönen:

Sammalöneregeln: Om arbetstagaren har en fast lön används sammalöneregeln för att räkna ut semesterlönen. Semesterlönen är då den aktuella vecko- eller månadslönen, eventuella fasta lönetillägg samt ett semestertillägg på 1,82 procent av veckolönen eller 0,43 procent av månadslönen.

Procentregeln: Den är avsedd för arbetstagare som inte har bestämd månads- eller veckolön, utan till exempel timlön. Enligt procentregeln är semesterlönen tolv procent av den anställdes årslön under intjänandeåret, när antalet semesterdagar är 25.

Semestergrundande frånvaro

  • SJUKDOM

  • FÖRÄLDRAPENNING

  • GRAVIDITETSPENNING

  • VÅRD AV BARN

  • SMITTBÄRARPENNING

  • UTBILDNING

  • MILITÄRTJÄNSTGÖRING

  • SVENSKUNDERVISNING

  • VÅRD AV NÄRSTÅENDE

Helgarbete

För arbetstagare som regelbundet jobbar lördagar och söndagar gäller särskilda regler.

Vid högst fyra dagar semester:

Alla dagar som skulle ha varit arbetsdagar räknas som semesterdagar.

Vid 5–18 dagar semester:

Alla vardagar under perioden räknas som semesterdagar.

Den anställde har rätt att vara ledig lördag och söndag omedelbart före eller efter semesterperioden.

Vid 19 dagar semester:

Alla vardagar under perioden räknas som semesterdagar. Den anställde har rätt att vara ledig lördag och söndag både omedelbart före och efter semesterperioden.

Källa: verksamt.se

Antal betalda semesterdagar

Sverige ligger i tätklungan när det gäller antalet lagstadgade semesterdagar men bilden förvillas av att många länder har betydligt fler betalda helgdagar än vad vi har, Portugal har exempelvis 13 betalda helgdagar.

FRANKRIKE

30

STORBRITANNIEN

28

SVERIGE

25

NORGE

25

DANMARK

25

FINLAND

25

ÖSTERRIKE

22

PORTUGAL

22

SPANIEN

22

ITALIEN

20

BELGIEN

20

TYSKLAND

20

IRLAND

20

AUSTRALIEN

20

GREKLAND

20

NEDERLÄNDERNA

20

KANADA

10

JAPAN

10

USA

0

Källa: CEPR, Centre for Economic and Policy Research, 2013.

1938

År 1938 lagstadgade Sverige om att alla arbetare skulle ha rätt till två veckors betald semester, efter ett förslag från två socialdemokratiska riksdagsledamöter, som resulterade i en proposition utarbetad av socialminister Gustav Möller.

1946

År 1946 fick alla ungdomar under 18 år rätt till tre veckors semester och från 1951 kom detta att gälla alla anställda. Hembiträden i Sverige fick dock rätt till semester så sent som på 1970-talet.

1978

Fyra veckors semester infördes 1963 och fem veckor 1978, alltså 25 semesterdagar, för alla. Utökningen till fem veckor kom på initiativ av TCO och LO som ogillade den betydande spridning i semesterförmånerna som existerade då.

2015

Sverige är ett av de länder i världen där man har mest semester men i många andra länder är ledigheten inte lika självklar. Japaner har bara tio dagars betald ledighet och amerikanska medborgare har fortfarande ingen lagstadgad rätt till semester. Noll dagar!