AB Munkforssågar är ett växande familjeföretag som vill uppmuntra anställda och stötta bygden.

1948 STARTADE 23-ÅRIGA ANDERS HALLBERG egen firma, Hallbergs Sågindustri. Med ett lån på 1.500 kronor köpte han den nödvändiga utrustningen och började arbeta i ett uthus i sin pappas trädgård. I dag tillverkar firman sågblad och drivs av hans barn och barnbarn, Pernilla Melén, Jarl Hallberg och Per-Olov Hallberg, under namnet Munkforssågar med en omsättning på 137 miljoner.

Både företagsevent, personalkonferenser och fester är regelbundna inslag i verksamheten. En riktig höjdpunkt var när de för några år sedan firade 60-årsjubileum.

– Det var ju en så stor händelse, då tänkte vi ju inte främst på skatterna. Men annars måste man framför allt se till att de anställda inte drabbas av förmånsskatt, säger Anna-Lena Jensen, koncernredovisningschef i AB Munkfors Industri, där sågbladsverksamheten ingår.

TVÅ GÅNGER PER ÅR bjuder företaget personalen på enklare tilltugg och informerar om hur verksamheten går, och vilka nya produkter som är under utveckling. Där finns nyttoinslaget, som Skatteverket kräver vid andra tillställningar än personalfester. Dessutom har de julbord där personalen inbjuds med respektive. Sådant räknas som intern representation och är en skattefri förmån för de anställda, eftersom man får ha två personalfester skattefritt per år. Det är också avdragsgillt för firman, och behöver inte innehålla något nyttoinslag.

MUNKFORSSÅGAR HAR OCKSÅ representation för större kunder som en gång per år kommer på besök och deltar på mässor.

– Avdragsreglerna sitter i bakhuvudet, man förhåller sig indirekt till dem när man lägger upp program och ser till kostnader, säger Anna-Lena Jensen, som själv har arbetat som revisor.

Hon tycker ändå att reglerna för representation är så fastslagna när det gäller belopp att det inte är någon större svårighet. Värre är det med sponsring. Munkforssågar sponsrar framförallt den lokala idrotten.

– Vi vill synas och profilera oss lokalt, sponsringen är också ett sätt att locka personal till företaget.

HON UPPLEVER ATT SKATTEVERKET inte alltid förstår värdet av sponsring* för mindre orter, för arbetstillfällen, i ett större perspektiv. Hon konstaterar också att det finns en hel del skattemål som gäller gränsdragningar här, och upplever att det finns en stor gråzon.

Lotta Engzell Larsson

+

Munkforssågar, Munkfors

Omsättning: 137 miljoner

Anställda: 60 stycken

Tillverkar: sågblad

Ägs av: familjen Hallberg