Benny Persson, godkänd revisor och auktoriserad redovisningskonsult på Cederblads revisionsbyrå

Hur råder ni era kunder att resonera när det gäller om de ska ha tjänstebil?

– Det första rådet är att inte göra som kompisen säger, utan att fundera igenom sin egen situation. Frågan om tjänstebil eller inte är väldigt individuell.

Vad är det som styr beslutet?

– För småföretagaren, där jobb och privatliv lätt flyter ihop är det enklare, och ofta förmånligt, med tjänstebil. Man slipper då privat att drabbas av värdeminskningen på bilen. Eftersom förmånsbeloppet läggs på bruttolönen, så slipper man ta ut lön som först beskattas med arbetsgivaravgifter, sedan inkomstskatt, och därefter betala en egen bil med. Det fasta förmånsvärdet påverkas inte av hur mycket du kör, det är bilmärket som styr.

Hur ska man avgöra om en anställd ska få tjänstebil eller inte?

I de större företagen är det vanligt att ge en person tjänstebil som belöning snarare än att den faktiskt behövs i jobbet. I ett mindre företag kan det också, i enstaka fall, handla om att man tillåter tjänstebil därför att man vill knyta någon till sig. Ofta är det en förhandlingsfråga. Som arbetsgivare måste man hela tiden tänka; vad har företaget för nytta av detta?

För att det ska löna sig för företaget ska den anställda köra rätt mycket i tjänsten, 5000 till 6000 mil per år. En ny bil kostar minst 50 kronor milen att köra, medan ersättningen företaget betalar till den anställda som kör egen bil i tjänsten varierar, i dag ligger den skattefria delen på 18;50 per mil. Resten beskattas som lön. Det finns företag som har upplägg för att räkna ut vad olika modeller kommer kosta som man kan ha som beslutsunderlag, men ofta är det billigare att låta den anställda använda egen bil.

Det finns ingen regel när det gäller tjänstebilar, utan det bottnar i förhållandet mellan företagaren och den anställda. Man måste som företagare fråga sig hur mycket man är beredd att betala.

Den som bara kör företagets bil eller tjänstebil i ”ringa omfattning”, enligt Skatteverket max tio gånger per år och inte mer än 100 mil per år, ska ju inte förmånsbeskattas. Hur ofta blir det tvister med Skatteverket rörande ersättningsfrågor?

– Det är ganska vanligt. Det är ju alltid den skattskyldiga som ska visa att den har rätt, det är omvänd bevisbörda. Ur Skatteverkets synvinkel räcker det att man hade möjlighet att köra bilen privat för att man ska förmånsbeskattas. Därför är en bra körjournal nödvändig.

Journalen måste föras löpande, det går inte att en gång per månad sitta och gissa hur man kört. Numera finns det elektroniska körjournaler som noterar färden, men använder man den gäller det att välja en journal som anger det som Skatteverket vill veta. Man måste ta reda på vad myndigheterna kräver och ange det som kravspecifikation när man köper körjournalen.

Har det ingen betydelse vad det är för sorts bil man kör i tjänsten?

– Det spelar ingen roll om det är en reklambil eller en vanlig Volvo, men när det gäller en lättare lastbil eller pick-up som kanske är smutsig och innehåller verktyg kan det gå att övertyga Skatteverket, framförallt om man har en egen privat bil. Samtidigt kan den som inte har privat bil, kör mycket i tjänsten eller använder lätt lastbil eller servicebil få reducerat förmånsvärde.

Räknas det som privat körning om man kör arbetsbilen till och från jobbet?

– Ja det gör det. Men det finns vissa undantag, i samband med jourtjänstgöring kan en anställd ta hem arbetsgivarens bil upp till fyra dagar per månad utan att det uppkommer en förmån. Generellt tycker jag att man ska undvika att chansa, annars är man utlämnad åt Skatteverket.

Många talar om att det är så lönsamt med leasingbil just nu med det låga ränteläget. Hur ser du på det?

– Ja, det är lönsamt eftersom man kan dra av halva momsen på leasingavgiften.

Lotta Engzell Larsson

Tjänstebil för företagaren

  • Leasingbil rekordbilligt nu tack vare lågt ränteläge

  • Ofta ges stor rabatt när en juridisk person köper tjänstebil, därför är det dyrare att köpa samma bil som privatperson

  • Om du inte har tjänstebil, glöm inte föra körjournal noga

För och emot tjänstebil för anställd

+

  • Det är enkelt och kostnaden förutsägbar

  • Den anställda ser det som en förmån

  • Det är oftast billigare att betala den anställda milersättning

  • Om man inte leasar utan äger bilen, faller den i värde