Standardsvaret på frågan ”Hur ska man nå framgång i sitt företagande?” brukar vara att inte omge sig med ja-sägare. I stället behövs motstånd för att kunna ompröva ståndpunkter, tänka nytt och åstadkomma storverk. Så också när det gäller sammansättning av företagsstyrelser.

Men hur ser det ut när det kommer till kritan? Är det verkligen så att valet faller på den obekväma sanningssägaren som genomskådar slentrianmässigt bolagslingo, ställer kontroversiella frågor och påtalar brister i resonemang? Eller är det de smidiga, medgörliga påhejarna som får uppdraget? Lättja, bekvämlighet, konflikträdsla – det finns många skäl till att ambitionen ”välkommen, bråkstake” får stå tillbaka för ”skönt att just du kunde komma, kompis”.

Att svenska bolagsstyrelser ofta består av en homogen samling personer med liknande erfarenheter, perspektiv och kompetens bäddar för trevliga samtal och fina golfrundor. Men i detta nummer borrar Resultat djupare i frågan om hur du som företagare kan tänka kring sammansättningen i din styrelse. Och ja, det förutsägbara svaret är: Omge dig inte med likasinnade!

Trevlig läsning!

Lisa Bergman

Chefredaktör