Vilka är dina utvalda – väljer du nitiska protokolljusterare, operativa visionärer eller skarpsynta nördar? rätt sammansättning i styrelsen kan vara avgörande för framtiden i ditt företag.

Styrelsen är företagets hjärta och hjärna. Främsta ansvarsområde är att förvalta bolaget åt sina ägare – att både kontrollera och styra. Kontrollfunktionen omfattar ekonomi och formalia, medan styrandet fokuserar på strategi och ledning. Det är även styrelsen som utser företagets vd. Detta bör varje företagare ha i bakhuvudet när styrelsebyggandet tar sin början.

Ett aktiebolag ska enligt bestämmelserna ha en styrelse med en eller flera ledamöter. I små bolag är det inte ovanligt att styrelsen endast utgörs av bolagets ägare, vilket medför risken att företagaren som ensam styrelsemedlem kan få svårt att lyfta blicken och ta sikte på mål bortom den dagliga verksamheten. Å andra sidan bör tillkommande styrelsemedlemmar väljas med omsorg. En samling proffstyckare, som kanske har styrelseerfarenhet men saknar personligt engagemang eller branschkunskap, tenderar att producera mycket snack och lite verkstad. Att ta in närmaste kompisarna kan verka enkelt men resultatet blir sällan lyckat, inte minst eftersom medlemmarna i gruppen ofta har samma profil, erfarenheter och inställning.

Att ta in externa styrelseledamöter ska ge energi, kompetens och nya perspektiv.Rätt blandning av olika kompetenser är nyckeln till ett framgångsrikt styrelsearbete. När du ska sätta samman din styrelse gäller det att begrunda vilka kompetenser företaget behöver för att få bäst förutsättningar. Juridisk kompetens är till exempel ofta bra att ha, liksom marknads- eller produktionskunnande.

När du kontaktar potentiella styrelsemedlemmar gäller det att klargöra förutsättningar och förväntningar. Som företagare ska du kunna begära att en extern styrelseledamot sätter sig in i verksamheten, men för att kunna ställa krav måste du komma ihåg att du får vad du betalar för. Styrelsearvoden kan vara en svår kostnad att ta ställning till innan du är säker på vart företaget är på väg. I den ekvationen bör du också ha i åtanke att varje styrelseledamot, genom det så kallade företrädaransvaret, kan bli solidariskt skyldig att betala företagets skatteskulder om bolaget missköts.

Christian Albinsson, Lina Hovling