Vi talar om systemkollaps, den ohållbara situationen och den största flyktingkatastrofen i modern tid. Det är inga överord. Men samtidigt – vad händer när orden tar slut? Risken för avtrubbning och avtagande engagemang är överhängande.

I den här krisen är det relativt enkelt att göra skillnad. Av pur egoism kan det vara givande att satsa på en nyanländ flykting. Ge någon din tid, bli tolk, ta in någon i ditt hem, bli god man, bjud på middag, agera kontaktperson. Som företagare sitter du kanske på den bästa möjligheten av alla: genom att ge någon ett jobb skänker du värdighet, lön, språk, sammanhang och mening i ett.

I det här osäkra läget kan vi bara hoppas att landets företagare får optimala förutsättningar att generera tillväxt, sysselsättning, skatteunderlag, innovationer och inte minst – livskvalitet.

En skärva av detta finns i migrationsöverenskommelsen som vi skriver om på sidan 8. Förhoppningsvis kan en politisk samsyn kring vikten av en snabb och flexibel integration av nya svenskar i närings- och arbetslivet leda till ett bättre samhälle.

Trevlig läsning!

Lisa Bergman

Chefredaktör