Vissa öppningar för företagandet när sex partier kom överens om migrationspolitiken.

Snabbare och mer effektiv integration av nyanlända blir nödvändig när hundratusentals flyktingar söker sig till Sverige. När riksdagens samtliga partier, utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, träffade en blocköverskridande överenskommelse på integrationsområdet handlade vissa punkter om att gynna företagandet.

För att sänka trösklarna till arbetsmarknaden ska RUT-avdraget utvidgas till trädgårds-, flytt- och IT-tjänster. Vidare ska en bättre och snabbare etablering av nyanlända på arbetsmarknaden komma till stånd genom regelförenklingar. Bland annat ska fler jobb utanför etableringsplanerna bli möjliga, det ska skapas bättre vägar för lågutbildade personer att få yrkesutbildning vid yrkesskolor och man ska undersöka om det bör införas en utbildningsplikt för nyanlända äldre personer utan grundskoleutbildning.

För att underlätta kombinationen av arbete och utbildning ska de så kallade YA-jobben (yrkesintroduktionsanställningar) utvidgas och dessa tjänster ska även gälla arbetsgivare som inte har kollektivavtal. Vidare ska särskilda insatser göras för att få fram fler praktikplatser inom såväl privat som offentlig verksamhet för att nyanlända snabbare ska lära sig språket.

Regeringen, 23 oktober 2015, överenskommelsen ”Insatser med anledning av flyktingkrisen”.

Lisa Bergman