Omsättningen ska vara utgångspunkten när företag med blandad verksamhet ska räkna hur mycket ingående moms som får dras av.

I momsredovisningen är det skillnaden mellan utgående och ingående moms som ska betalas in till Skatteverket, men man får bara dra av moms som avser den momspliktiga verksamheten. Rätten att dra av moms förutsätter antingen ett direkt samband mellan ett förvärv och en specifik utgående momspliktig transaktion eller att förvärvet utgör en allmän omkostnad i verksamheten.

Vissa företag, främst i ideell sektor, ägnar sig åt både näringsverksamhet och ideell verksamhet parallellt. Vid den här typen av blandad verksamhet ska fördelningen göras efter den faktiska användningen av varan eller tjänsten, så länge som man vet i vilken omfattning förvärvet ska användas i en verksamhet som medför skattskyldighet. Annars ska fördelningen ske enligt ”skälig grund”. Tidigare har det varit lite oklart hur den här typen av blandade verksamheter ska dela upp momsen, men nu har Skatteverket tagit ställning i saken.

Skatteverket anger att det är omsättningen som ska vara utgångspunkten när fördelningen ska göras enligt skälig grund. Omsättningen är enkel att använda och kan mätas objektivt och verifierbart av Skatteverket. Skulle det finnas en annan fördelningsnyckel som bättre visar hur resurserna förbrukas i verksamheten så bör företaget använda den i stället. Skatteverket ger också en rad exempel på hur företag av olika typer bör fördela momsen.

Skatteverket, 25 augusti 2015, dnr 131.446423-15/111.