Genom att använda Linkedin på rätt sätt kan du både bygga företagets varumärke och skapa nya affärer.

De senaste åren har användningen av Linkedin tilltagit i Sverige. Många har en personlig profil på det professionella karriärnätverket och allt fler använder kanalen när de söker potentiella medarbetare.

Men Linkedin är även en kanal för företag att marknadsföra sig, söka nya kunder, boka möten. Och inte minst, att göra affärer. Olle Leckne, grundare av Linkedinexpert.se som utbildar företag i social försäljning, berättar hur.

– Linkedin är uppbyggt på personliga profilsidor och kontakter, och när det gäller tjänster som kräver förtroende och trovärdighet är den personliga relationen väldigt viktig. Man gör helst affärer med dem man känner igen och gillar i sitt nätverk, säger han.

Social försäljning handlar om att bli känd i sitt nätverk och bygga upp ett förtroende, både som individ och företag.

– Det gäller att synas på rätt ställen, skriva om intressanta saker och dela med sig av sin expertis på Linkedin. Målet är att vara den första kunden tänker på när han eller hon ska köpa en vara eller tjänst i ditt segment, säger Olle Leckne.

4 Tips för att bygga affärer på Linkedin

1. Engagera medarbetarna

Uppmuntra företagets anställda att ha egna, uppdaterade profiler där de länkar till företagssidan. De är de bästa ambassadörerna för företaget! Engagera dem även att ha konversationer med kunder och andra intressenter på företagssidan, det ger enorm kraft.

2. Kom ihåg statistiken

Linkedins undersökningar visar bland annat att sociala säljare i 78 procent av fallen säljer mer än sina kollegor som inte använder sociala medier. Och att skicka ett InMail på Linkedin ger större chans till ett ”ja” än att ringa ett kallt samtal till en potentiell kund.

3. Gå med i grupper

Gå med i grupper som är relevanta för branschen, eller skapa en egen. Genom att delta i diskussioner, vara hjälpsam och förmedla kunskap visar du för potentiella kunder och partners att du är expert på området. Det ger ofta snabbare resultat än företagssidan.

4. Skapa intressant innehåll

Företagssidans innehåll når ut till ännu fler om det är relevant för följarna och leder till dialog och delningar. I stället för att bara publicera rapporter kan ni exempelvis skriva om branschnyheter, visa nya produkter och lägga ut videoklipp. Våga gärna vara lättsam i tonen.

Profilera dig proffsigt

Snygga till URL:en

Din adress ska se ut så här: se.linkedin.com/in/dittnamn/.

Ändra under ”redigera profil”.

Sökmotoroptimera:

Sprid ut några nyckelord i profilen, så kan du få sökträffar även utanför Linkedin.

Snygga till CV:t

Linkedins funktion ”meet the resumé” hjälper dig att enkelt skapa ett snyggare CV.

Visa upp dig, var aktiv

Rekommendationer: Öka din trovärdighet genom att få kunder och samarbetspartners att rekommendera dig på Linkedin.

Nätverka: Håll koll på vem som besöker din profil och sök aktivt efter nya kontakter.

Vett: Kommentera gärna andras inlägg, men spamma inte folk med personliga meddelanden och skriv inte nya inlägg var femte minut.

Källa: Binero