Ränderna går aldrig ur familjehotellet Amalias Hus i Gränna. Där investerar man för framtiden i stället för att maximera uttaget.

1859 började den fattiga änkan Amalia Eriksson baka rödvit konfekt i sitt kök hemma i Gränna. Gården där den numera världsberömda polkagrisen uppfanns är i dag Hotel Amalias Hus.

Sedan 2011 ägs och drivs hotellet av Caroline Larsson, som tog över verksamheten efter sina föräldrar. Ett år senare blev även Carolines sambo delägare. Tillsammans har de flyttat verksamhetens fokus från att främst vara ett hotell för Grännas sommarturister, till att bli en egen destination med åretruntverksamhet. I stället för säsongsanställda har Hotel Amalias Hus därför tio medarbetare året om. Förändringen har gett god utdelning – bara under 2015 har bolagets omsättning ökat med 35 procent.

För att sköta det växande bolaget på bästa sätt har paret ett nära samarbete med sin revisionsbyrå.

– Vi lägger upp en plan tillsammans inför varje år, och träffas även regelbundet för att stämma av läget. Nu när året närmar sig sitt slut gör vi ytterligare avstämningar för att bland annat se över vårt löneuttag, berättar Caroline Larsson.

Både hon och sambon Per Syrén arbetar på hotellet, och en grundläggande förutsättning för dem är att de tar ut en regelbunden, marknadsmässig lön.

– För oss är det väldigt viktigt att vi kan leva på hotellet i dag. Samtidigt ska vi kunna leva efter hotellet, det vill säga den dagen vi inte driver det längre. Därför försöker vi tänka långsiktigt och klokt för att hitta en bra balans mellan lön, pensionsavsättning och utdelning, säger Caroline Larsson.

I den processen tar revisionsbyrån fram förslag, visar vilka möjligheter som finns och vilka ekonomiska ramar paret har. Byrån har även hjälpt till att lösa det praktiska kring generationsskiftet i bolaget.

– Vi köper hotellet med framtida avkastningar och därför har vi primärt använt utdelningarna till detta hittills. Nu fokuserar vi på att utveckla verksamheten och då behövs också de extra medlen. Givetvis vill vi tjäna pengar på hotellet, men i dagsläget är utdelningarna inte relevanta för oss av det skälet.

Inför årsskiftet har de även talat med revisionsbyrån om den pågående 3:12-utredningen och vilka förändringar den kan medföra.

– Som företagare måste du ha en allmän förståelse för de här frågorna, men det är väldigt viktigt att ha en specialistpartner som håller sig uppdaterad kring alla detaljer. Då kan vi som företagare fokusera på omvärldsbevakningen i vår egen bransch. Förutom att utveckla hotellet tittar vi just nu på nya projekt där vi kan använda vår kunskap kring att bygga upp boutiquehotell, och på så sätt utöka bolaget med fler hotellanläggningar, säger Caroline Larsson.

Caroline Larsson

Yrke: Hotelldirektör och delägare i Hotel Amalias Hus, Gränna.

Utbildning: Hotel Management, Jönköping.

Intresse: Mat, vin, resor, inredning och målning.

Hotel Amalias Hus

  • Fyrstjärnigt boutique- och konferenshotell i Gränna.

  • Omsättning: Cirka 8 miljoner kronor i år. Tidigare år omkring 6 miljoner.

  • Antal anställda: 10.