Den som byter fot kan bli beskylld för både opportunism, oberäknelighet och att vända kappan efter vinden. Men att våga stå för att man har missbedömt en situation eller utvärdera nya omständigheter för att landa i en ny slutsats, kan tvärtom vara hedervärt.

Jag kan bara påminna om filosofen Bertrand Russels bevingade ord. ”Felet med världen är att de dumma är så säkra på allt och de kloka så fulla av tvivel.”

En av Sveriges mest namnkunniga redovisningsexperter, Caisa Drefeldt, har idkat självkritik när det gäller valet mellan K2 och K3. Hennes slutsats är att hon och andra i branschen kan ha gett företag rådet att välja K2-regelverket när företagen i själva verket borde ha valt K3. Detta är viktig och relevant information för de företag som känner att redovisningen i K2 blivit för trång och fyrkantig (läs mer på sidan 8).

Nu går vi in i ett nytt år, med nya, obefläckade föresatser och ambitioner. Varför inte låta 2016 bli ett eftertänksamhetens år? Det kan även gälla andra saker än redovisning ...

Trevlig läsning!

Lisa Bergman, chefredaktör