Företagets ekonomiska rapporter innehåller ofta väsentlig information. Men många företagare vet inte vad de ska fokusera på. Titta på likviditeten och ställ krav på din redovisningskonsult, tipsar redovisningskonsulten Elisabeth Svensson.

För de företagare som inte är så insatta i ekonomi och redovisning kan månadsrapporterna och andra ekonomiska rapporter vara svåra att begripa. Vad som är viktigt att titta på är långt ifrån självklart. Det hänger ofta ihop med att olika företag har olika behov och önskemål om vad informationen ska förmedla.

Elisabeth Svensson som driver Ekonomibyrån i Halmstad, tycker att fler företagare borde ha tätare kontakt med sin redovisningskonsult. Hon påminner om att det är kundens behov som ska styra.

– Vissa företagare vill ha diagram. Andra vill att redovisningskonsulten ska kommentera avvikelser och ställa frågor i samband med rapporterna, säger hon.

Med en bra dialog med konsulten behöver inte företagaren kunna allt om redovisning eller förstå siffrorna i detalj. Det finns dock två saker som varje företagare bör känna till och titta extra noga på: likviditeten och täckningsbidraget.

Likviditet är företagets kortsiktiga betalningsförmåga och tillgång till pengar; normalt de pengar företaget har på banken eller i kassan. Genom att planera och se över investeringsbehov och större utgifter i förväg kan företagaren upptäcka om likviditeten under en period framöver kommer att vara dålig. Då kan nödvändiga kontakter tas med banken i tid.

– Att komma till banken när pengarna är slut är ingen bra idé. Då får man inte någon hjälp. Det handlar alltså om planering och att ligga steget före, säger Elisabeth Svensson.

Täckningsbidraget är ett annat viktigt begrepp. Det handlar om produkternas eller tjänsternas täckningsbidrag, det vill säga de direkta intäkterna minus de rörliga kostnaderna. Det är relevant information eftersom täckningsbidraget ska täcka företagets samtliga kostnader. Redovisningskonsulten kan hjälpa till att ta fram jämförelsetal över hur täckningsbidraget ligger i branschen, något som kan ge svar på hur bolaget kan höja priserna utan att skrämma bort sina kunder. Företaget kan också få svar på om det går att få ner inköpskostnaderna.

Det leder vidare till en annan viktig analys – att årligen följa upp hur företagets fasta kostnader utvecklas. Är det några kostnader som skenat iväg, såsom telefon, lokaler? Är det i så fall ett medvetet val, eller vad beror det på?

– Där finns det ofta mycket pengar att spara. Jag kom till exempel in som tillförordnad ekonomichef på ett företag där vi, genom att se över just detta, kunde spara 400.000 kronor. Det var gamla avtal som bara hade löpt på utan att man hade uppmärksammat dem närmare, berättar Elisabeth Svensson.

Företagare bör också titta på företagets lönsamhet, alltså resultatet. För en oinvigd är det inte lätt att veta vilket resultatmått som är mest relevant. Ett intressant mått är i regel ”rörelseresultat före bokslutsdispositioner och skatt”. Om det inte finns några extraordinära kostnader är detta samma som ”rörelseresultat efter finansnetto”, vilket visar hur det gått för företaget före skatt och bokslutsdispositioner. De två sistnämnda posterna, skatt och bokslutsdispositioner, säger egentligen inte något om hur det gått för företaget. Företagets vinst är också väsentligt; det är alltså den summa som återstår när skatten är dragen. Vinsten kan disponeras på olika sätt, plockas ut som utdelning eller sparas. Här kan företagare med fördel ta hjälp av konsulten för att veta vad som är bäst i det enskilda fallet.

Personalkostnader är en annan viktig faktor. Ett framgångsrikt företag måste kunna analysera hur kostnaden för personalen förhåller sig till företagets lönsamhet. Relevanta frågor att fundera över är ”Vad gör min personal i förhållande till min lönsamhet?”. Ett tjänsteföretag med anställda konsulter kan lätt se om en enskild konsult är lönsam.

– Att värna om sin personal och ta hand om den är viktigt för lönsamheten, men framför allt gäller det att ha rätt person på rätt plats och rätt antal på olika håll. Har man fel personal kan det kosta mycket och leda till att företaget går i konkurs.

– En redovisningskonsult kan också hjälpa till att ställa frågor som kunden själv inte tänker på, som att räkna på att anställa någon, eller att tänka på nödvändiga försäkringar.

Vid den här tiden på året ligger fokus för många företagare på bokslutet och årsredovisningen. En årsredovisning behöver givetvis upprättas när lagen säger det, av formella skäl. Banken och andra intressenter vill också ha en kopia.

– Men det är inte årsredovisningen som ger dig den viktiga informationen, eftersom det är för sent att vidta några åtgärder när den är klar, säger Elisabeth Svensson.

Om inte redovisningskonsulten tar initiativ, bör företagaren själv boka in ett möte med redovisningskonsulten två, tre månader före bokslutet.

– Då ska du som företagare vara aktiv. Passa på att exempelvis informera om planerna för 2016, investeringsbehov och personalförändringar. Under ett sådant möte kan konsulten tipsa dig om vad du ska tänka på för framtiden, säger hon.

– Har du inte fast pris hos konsulten kostar det kanske en timmes rådgivning, men den timmen är väl investerade pengar.

Åsa Ohlsson

Så får du bättre koll på företagets ekonomi

  • Ha tätare kontakt med redovisningskonsulten – fråga tills du förstår.

  • Likviditeten, pengarna på banken, se över den och planera i tid. Ta kontakt med banker i förväg, inte när det är kris.

  • Täckningsbidraget, de direkta intäkterna minus direkta kostnader för en produkt eller tjänst, visar om din vara har rätt pris och om inköpspriset är rätt.

  • Fasta kostnader ska ses över minst varje år.

  • Rörelseresultatet före bokslutsdispositioner och skatt är ett relevant mått på företagets lönsamhet.

  • Analysera personalkostnader i förhållande till företagets lönsamhet. Har du rätt bemanning i företaget?