”Datorn är för långsam!”, ”Jag glömde jobbtelefonen hemma ...” Att tvinga medarbetare att använda separata enheter för jobbet och privatlivet kan innebära problem och irritation. BYOD, Bring Your Own Device, har varit på tapeten några år och närmar sig förmodligen sin kulmen. Kortfattat går det ut på att medarbetarna tillåts att använda privata enheter, som telefoner och laptops, för att komma åt företagets applikationer, information och data. Många föredrar exempelvis att använda sin egen privata mobil i jobbet för att man upplever att den är ”bättre”. Men det finns givetvis uppenbara risker med läckor eller informationsförluster. Att implementera BYOD eller inte är en avvägning. Här är några av de viktigaste argumenten för och emot.

+

Lägre kostnader

Att slippa köpa in nya datorer, telefoner och surfplattor innebär givetvis uteblivna kostnader för arbetsgivaren. Det medför också flexibilitet för medarbetarna att själva välja när det är dags att uppgradera sina enheter.

Större flexibilitet

Om man använder sin egen dator och telefon på jobbet har man alltid jobbet med sig. Skulle det köra ihop sig en lördagskväll finns all nödvändig utrustning (förhoppningsvis) tillgänglig i hemmet.

Gladare medarbetare

Förutom att höja produktiviteten bidrar det till nöjdare medarbetare och mindre tekniskt strul. De som vill ha den senaste tekniken får möjligheten att själv uppgradera, de som inte prioriterar det slipper.

Attraktivare arbetsplats

Valfrihet uppfattas generellt som något positivt. Genom att låta sina medarbetare själva fatta beslut om vad de behöver i form av utrustning skapas ett starkare arbetsgivarvarumärke.

Ökad produktivitet

Genom att låta medarbetarna använda system de är vana vid, kan många uppgifter skötas snabbare och smidigare. Prova själv att byta mellan Iphone och Android och se hur snabbt du hittar rätt i inkorgen. Eller, ta steget ifrån PC till Mac eller tvärtom. Det kommer garanterat att ta ett tag innan du sätter ditt första kortkommando.

Säkerhetsrisk

Det starkaste argumentet mot BYOD. Vad händer om en enhet med känslig information tappas bort, blir stulen eller angrips av virus?

En telefon eller dator ägd av företaget är det lättare att sätta regler för vad den får och inte får användas till, men när det gäller en privat egendom har företaget mindre kontroll.

Otrygga seniorer

De anställda som inte är uppdaterade med den senaste tekniken uppskattar kanske inte den nya friheten och egna ansvaret. Och tänk över hur företagets teknikansvariga ska hantera tekniska problem som uppstår.

Högre kostnader

Motsägelsefullt, eftersom lägre kostnader är en av fördelarna. Men även om pengar kan sparas in vid inköpen av utrustning så kommer företaget att behöva investera i andra områden, såsom säkerhetslösningar, support för en mängd olika system och utbildningar i hur de privata enheterna kan användas på ett säkert sätt.

Vem äger numret?

För tjänster med många kundkontakter kan det innebära en risk att kunderna sparar medarbetarens privata telefonnummer. Om personen senare byter till ett konkurrerande företag finns risken att kunderna följer med.

Uppsägningar

När en medarbetare slutar eller sägs upp har hen fortfarande tillgång till informationen som finns lagrad i den privata telefonen. Det ställer krav på en tydlig policy angående vad som händer vid eventuella uppsägningar.

Erik Backlund