Internationell handel

Det vanligaste sättet att nå nya marknader utanför Sverige är genom handel. Regler för moms eller momsliknande system, tull och andra transaktionsskatter skiljer sig mellan olika frihandelsområden och länder. Därför är det viktigt att kontrollera vad som gäller i det aktuella landet innan handeln påbörjas. Om ett bolag sänder personal till det aktuella landet bör man ha koll på när bolaget anses ha fast driftställe i landet och därmed blir skattskyldigt.

Joint venture

Ett joint venture-samarbete innebär att starta ett nytt företag tillsammans med en annan part, exempelvis ett företag i det aktuella etableringslandet. En fördel är det gemensamma ansvaret för investeringar och risker, medan en nackdel är risken för samarbetsproblem till följd av skilda uppfattningar och kulturer.

Franchising

Att sälja sitt koncept till ett företag i utlandet, som bedriver verksamheten självständigt i ett eget bolag, är en expansionsform som kräver mindre resurser och medför mindre risk för förluster jämfört med en utlandsetablering i egen regi. Dock krävs detaljerade avtal, noggrant val av franchisetagare och god kunskapsöverföring om konceptet.

Filial

En utländsk filial är inte en egen juridisk person, utan ses som en del av det svenska bolaget. Resultatet ska därför redovisas och beskattas hos det svenska bolaget. Filialen måste dock registreras i det aktuella landet. Viktigt att komma ihåg är att en filial normalt anses utgöra ett fast driftställe och därmed blir skattskyldigt i etableringslandet för de inkomster som härrör från verksamheten i landet. Normalt kan dock den betalda skatten i utlandet avräknas mot skatten som betalas i Sverige. Om filialen även tillhandahåller varor och tjänster kan filialen behöva registrera sig för moms.

Dotterbolag

Ett dotterbolag i utlandet är en egen juridisk person och beskattas normalt i det land där det är verksamt. Det omfattas även av etableringslandets lagar. Dotterbolaget kan antingen startas genom nyetablering, där man bygger upp ett helt nytt bolag från grunden, eller genom att man köper upp eller köper in sig i ett bolag som redan finns på den aktuella marknaden. Att etablera ett dotterbolag i ett nytt land är vanligtvis mer kostsamt än att etablera en filial, men det innebär inte att det är det bästa alternativet ur exempelvis ett skatteperspektiv.

Källa: Skatteverket, Verksamt.se och Tillväxtverket.