Kräver lagen att ditt företag har personalliggare? I så fall måste den finnas tillgänglig i företagets lokal i två år. Annars kan det bli kostsamt.

En restaurang I Göteborg fick besök av Skatteverket som skulle kontrollera företagets personalliggare. Vid besöket konstaterade Skatteverket att bolagets namn och organisationsnummer saknades i personalliggaren, att tidpunkten då arbetspass avslutats i några fall inte hade dokumenterats och att den personalliggare som fanns i lokalen endast sträckte sig två månader tillbaka i tid. Skatteverket påförde företaget 10.000 kronor i kontrollavgift för brister i dokumentationen.

Företaget överklagade och vid det obligatoriska omprövningsbeslutet valde Skatteverket att sänka avgiften till 5.000 kronor.

Företaget drev frågan om tillgänglighetskravet hela vägen till Högsta förvaltningsdomstolen men fick inte heller där gehör för sina synpunkter. Domstolen konstaterar att lagen ställer kravet att personalliggaren ska förvaras i företagets lokaler i två år efter utgången av beskattningsåret. Oftast är det detsamma som inkomståret eller räkenskapsåret, men företag som har brutet eller förlängt räkenskapsår kan behöva spara personalliggaren längre än tre år efter att anteckningarna gjorts.

Högsta förvaltningsdomstolen 3489-15.

www.skatteverket.se

Maria Bengtson