Att överlåta en fastighet till ett aktiebolag genom gåva har varit fördelaktigt. Men nu kan det vara slut för de så kallade kattrumporna. Regeringen har föreslagit en stopplagstiftning från och med 28 oktober 2016.

När en fastighet överlåts har det enligt nuvarande regler varit ersättningen som avgjort om det är fråga om försäljning eller gåva. Om ersättningen har legat under taxeringsvärdet har det ansetts vara en gåva. Har ersättningen däremot överstigit taxeringsvärdet har det varit fråga om en försäljning.

Om fastighetsöverlåtelsen ses som gåva eller försäljning påverkar naturligtvis skatten. En person som äger en näringsfastighet har, utan andra skatteeffekter än stämpelskatt, kunnat överlåta näringsfastigheten till ett bolag som direkt eller indirekt ägs av överlåtaren eller närstående. Ersättningen som erhålls har behövt vara lägre än taxeringsvärdet och övriga krav för gåva måste varit uppfyllda, det måste alltså funnits en gåvoavsikt. Enligt praxis har det ansetts vara fråga om gåva om ägaren överlåter fastigheten till ett bolag som ägs av en närstående till minst 40 procent. Att skatteplaneringen fått namnet kattrumpa beror på att en sådan överlåtelse från början gjordes i ett kvarter med namnet kattrumpan.

Men nu vill regeringen sätta stopp för kattrumpor. 27 oktober meddelade regeringen att den överlämnat en skrivelse till riksdagen med en stopplagstiftning som skulle innebära att tiden för kattrumpor är över. De nya reglerna innebär i stället att när en näringsfastighet eller en privatbostadsfastighet överlåts till en juridisk person eller ett svenskt handelsbolag mot en ersättning som överstiger fastighetens skattemässiga värde (näringsfastighet) alternativt överstiger fastighetens omkostnadsbelopp (privatbostadsfastighet) ska detta ses som en försäljning. Detta minskar utrymmet för gåvoalternativa lösningar, vilket är syftet med stopplagstiftningen.

Förslaget är att regelförändringarna tillämpas från och med 28 oktober 2016 och kommande regeländringar föreslås träda i kraft 1 augusti 2017.

Regeringens skrivelse, 2016/17:38.

Maria Bengtson