För Carl Johan Eiderbrant, vd och grundare av kontorsarenan Business Lounge AB, är noggranna kontroller A och O.

En kreativ och modern kontorsmiljö med tillgång till all service och infrastruktur en småföretagare kan önska sig. Det är Business Lounges affärsidé.

– Företagen kan välja mellan tre olika medlemsnivåer beroende på vilken typ av tjänster de vill ha tillgång till, och det är möjligt att lägga till och ta bort. Flexibiliteten gör att vi är mer av ett co-workingspace än ett traditionellt kontorshotell, säger Carl Johan Eiderbrant, vd och grundare.

Den lägsta medlemsnivån ger tillgång till möteslokaler och receptionstjänst, medan den högsta är en all inclusive-lösning med semi-fast skrivbordsplats, postfack och all annan tänkbar service.

– I dag har vi sammanlagt ett femtiotal medlemsföretag på våra två anläggningar i Nacka Strand och Sickla köpkvarter, från den enskilda firman till större företag som har filialkontor hos oss.

Som en verksamhet som ”tillhandahåller ett registrerat kontor eller en postadress och därmed sammanhängande tjänster till en juridisk person” omfattas Business Lounge av penningtvättslagen.

– Noggranna kontroller är A och O när vi skriver avtal med medlemsföretagen. Vi kollar alltid upp bolaget i förväg för att se vem som är verklig huvudman och brukar även ta reda på att det finns åtminstone ett bokslut sedan tidigare, berättar Carl Johan Eiderbrant.

Merparten av medlemmarna är svenska företagare och Business Lounge träffar dem av naturliga skäl fysiskt, vilket brukar ses som en lägre riskfaktor när det handlar om risken att utnyttjas för penningtvätt eller annan brottslig verksamhet.

– Vi har även ett par utländska företag med filial här, och när kontakten med deras huvudkontor sker mejl- och telefonledes blir proceduren lite annorlunda, men då gäller det naturligtvis att göra en minst lika grundlig kontroll av huvudmannen och verksamheten, säger Carl Johan Eiderbrant.

Josefin Svenberg

+

Business Lounge AB

Kontorsarena i Nacka.

Grundades: 2010.

Antal medarbetare: 3.

Omsättning: Cirka 5 miljoner kronor (2015).