Att värdera företag är ingen enkel sak. Fråga börsmarknaden. Den tar ständigt fel, med för höga introduktionskurser eller uppblåsta värderingar av hela branscher. Handel med aktier, fastigheter eller tulpanknölar styrs till syvende och sist av en stor portion psykologi där priset avgörs av förhoppningar, efterfrågan och vad en köpare är villig att betala för produkten.

En naturlig följd borde vara att företagsvärdering utan marknadens hjälp är hart när omöjligt. Eller så är det tvärtom. Det finns en rad mer eller mindre ambitiösa modeller för att värdera ett företag utifrån ett flertal mer eller mindre objektiva kriterier. Omsättning, resultat, vinst, kapitalbehov, kassaflöde, avkastning, inkråm – det är bara exempel på parametrar som kan användas vid kalkylen. Men i slutänden är det som med allt annat – företaget är inte värt mer än vad någon är beredd att betala. Läs mer om företagsvärdering på sidan 18 och framåt.

Dessutom kan du i detta nummer läsa om personaloptioner och hur dessa behandlas skattemässigt. Och vad du bör tänka på inför bokslutet med K3. Missa inte de två populära bilagorna ”Fakta 2016” och ”Förmåner” som medföljer detta nummer. De innehåller information som är relevant under hela året.

Trevlig läsning!

Lisa Bergman, chefredaktör