Kunden kan få momsen tillbaka

Förlag och andra tryckerikunder har rätt att kräva tillbaka den moms som tryckerierna i sin tur fått tillbaka från Skatteverket, enligt en dom från Högsta domstolen.

2010 kom ett avgörande från EU-domstolen som slog fast att ett tryckeris tillhandahållande typiskt sett utgör en vara och inte en tjänst. Detta innebar att en för hög skattesats hade tagits ut på många tryckalster som böcker, broschyrer och tidskrifter. I stället för 25 procents moms borde tryckeriet ha tagit ut 6 procent, den så kallade bokmomsen.

Genom omprövning begärde tryckerierna då tillbaka skillnaden mellan 25 procent och 6 procent moms för åren 2004–2007, och Skatteverket betalade tillbaka mellanskillnaden till tryckerierna. Därefter fattade Skatteverket ett så kallat följdändringsbeslut beträffande tryckeriernas kunder, som innebar att tryckerikunderna skulle betala den moms som tryckerierna fått tillbaka från Skatteverket. Följdändringsbesluten överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen som fann att Skatteverket hade rätt att följdändra eftersom tryckerikunderna i sin tur kunde begära tillbaka momsen från tryckerierna. Det här ledde till en rad domstolsprocesser där kunder begärde tillbaka pengar av tryckerier, varav ett fall avgjordes av Högsta domstolen före jul.

Högsta domstolen konstaterade i sitt beslut att principen om misstagsbetalning, condictio indebiti, var tillämplig. Principen kräver att den som fått en betalning haft fog att inrätta sig efter förmögenhetsförbättringen. Här bedömde Högsta domstolen att varken den tid som gått eller några andra förhållanden gav stöd för slutsatsen att tryckeriet med fog skulle ha inrättat sig efter återbetalningen. Inrättandekravet var således inte uppfyllt, vilket innebar att en misstagsbetalning skett. Tryckeriet var därför skyldigt att betala tillbaka mellanskillnaden mellan de båda skattesatserna till kunden.

– Beslutet rör många kunder, alla som exempelvis har fått ett följdändringsbeslut från Skatteverket, säger Therese Walerholt, momsexpert på EY.

Skatteverket har i ett ställningstagande ansett att Högsta domstolens avgörande har prejudicerande effekt i alla tryckerimomsärenden. Eftersom rättsläget har klargjorts kommer Skatteverket att upphäva de generella anstånd som tryckerikunderna fått, och tryckerikunderna ska betala sina skatteskulder. Om tryckerikunderna inte vill drabbas av en slutlig kostnad måste de aktivt återkräva motsvarande belopp från tryckeriet.

Det framgår av ställningstagandet att nya anstånd inte kommer att ges automatiskt, utan att man måste ansöka.

– Det kommer att ställas höga krav på åtgärder vidtagna av tryckerikunden för att sådana anstånd ska beviljas. Man ska redogöra för de kravåtgärder som utförts, under vilken tidsperiod de utförts samt om fordran har gjorts gällande i konkursen, säger Therese Walerholt.

– Skatteverket anger i ställningstagandet att de tryckerikunder som inte vill riskera att drabbas av en slutlig kostnad aktivt måste återkräva motsvarande belopp från tryckeriet. Om tryckeriköparna inte får betalt måste de enligt civilrättslig ordning kräva att tryckeriet försätts i konkurs enligt Skatteverket. Har tryckeriet gått i konkurs måste tryckerikunden bevaka sin fordran i konkursen, säger Therese Walerholt.

Tryckerikunder som trots detta inte får några pengar återbetalade kan under vissa förutsättningar få följändringsbeslutet omprövat av Skatteverket.

– Men det kräver att man har prövat alla rättsliga möjligheter att få betalt från tryckeriet, så det är viktigt att som tryckerikund vara medveten om vad man måste göra och agera snabbt, säger Therese Walerholt.

Högsta domstolen, 22 december 2015, Ö 2708-15. Skatteverkets ställningstagande 15 januari 2015, dnr 131.15867-16/111.

Charlotta Marténg

Tryckerimomsen

  • 2010 kom en EU-dom som innebar att momsen på vissa tryckeriprodukter sänktes från 25 till 6 procent. Det har lett till återkrav i flera led.

  • Tryckerierna har begärt tillbaka pengar från Skatteverket, som i sin tur har begärt tillbaka från tryckeriernas kunder. Tryckeriernas kunder har då vänt sig till tryckerierna med krav på att få mellanskillnaden återbetalad.

  • Högsta domstolen, HD, klargjorde i ett beslut den 22 december att köparna av tjänsterna har återkravsrätt mot tryckerierna (Högsta domstolen Ö 2708-15).

  • Skatteverket har efter HD:s beslut meddelat att de generella anstånd som tryckeriernas kunder har fått ska upphävas och att kunderna ska betala sina skatteskulder. Därefter kan kunderna begära samma belopp av tryckerierna.