Med rätt värdering fick Andreas Sundgren nytt kapital till företaget Brännland Cider – nu bubblar marknaden.

Svenska äpplen och norrländsk kyla är nyckelingredienserna i landets första iscider, ett dessertvin som framställs genom att man först fryser och sedan jäser äppelmust. Bakom den unika produkten står Brännland Cider som startades av Andreas Sundgren 2010.

– Efter två misslyckade framställningsförsök fick vi år 2012 fram 500 flaskor som vi tyckte var bra. Genomslaget blev över all förväntan och för att kunna utöka produktionen behövdes kapital, berättar Andreas Sundgren.

Andreas Sundgren förberedde sig grundligt för att få möjliga investerare att inse potentialen i iscidern och värdet i Brännland Cider. Han beskriver värderingen som väldigt svår.

– Vi hade inget track record och någon liknande produkt att jämföra med fanns inte i Sverige, eller ens i Europa, så jag fick främst gå på potentialen och beräkna hypotetiska försäljningssiffror utifrån isciderns hemland, Kanada.

I sitt prospekt berättade han bland annat om ciderns och isciderns historia, framgångarna för kanadensiska iscidertillverkare, likheterna mellan den kanadensiska och den svenska marknaden, det unika med produkten och sin långsiktiga vision om att växa utanför Sveriges gränser.

– Mitt prospekt var 40–45 sidor, vilket egentligen är alldeles för långt. I dag är affärsplanen tio sidor.

Trots att investerarna visade stort intresse för Brännland Cider, tvingades Andreas Sundgren inse att de inte hade samma syn på företagets värde.

– Vi gick ut med en relativt hög värdering, som fick justeras ned under förhandlingarna. En värdering är trots allt en balansgång mellan entreprenörens och investerarnas uppfattningar, och om man inte kan mötas på mitten går alla därifrån tomhänta. Den balansgången är den stora utmaningen, säger Andreas Sundgren.

Inledningsvis tackade han även nej till investerare som i hans tycke lade för låga bud eller hade orimliga förväntningar på företagets tillväxttakt.

Efter förhandlingarna sålde Andreas Sundgren 49 procent av företaget, fördelat på fem privata delägare samt Norrlandsfonden och Almi. Totalt gav nyemissionen 1,5 miljoner kronor som möjliggjorde en ökad produktion och kommersialisering av iscidern. Investerarna tillförde dessutom värdefulla kontakter och kompetens.

Därefter har framgångarna fortsatt och för att möta efterfrågan gjordes ytterligare en emission med befintliga delägare för ett år sedan.

– Då hade vi mer att gå på i form av tillväxt och kunde värdera upp bolaget. När vi stängde vårt tredje bokslut i oktober visade vi svarta siffror och en tillväxt på 116 procent jämfört med föregående år. Framtiden ser ljus ut, konstaterar Andreas Sundgren och berättar att man nu för diskussioner med flera utländska aktörer som fått smak på den norrländska iscidern.

Josefin Svenberg

Andreas Sundgren

Titel: Vd och cidermakare.

Bakgrund: Medgrundare och tidigare vd på ett företag som utvecklar programvara och produkter för musiker. Har även arbetat med riskkapital, marknadsföring samt produkt- och affärsutveckling.

Brännland Cider AB

  • Grundades: 2010 av Andreas Sundgren.

  • Tillverkar: Iscider gjord på svenska äpplen.

  • Omsättning: 2,9 miljoner (2015).