• Due diligence betyder ungefär ”skälig/vederbörlig aktsamhet” och översätts ibland till företagsbesiktning på svenska. En due diligence görs ofta i samband med företagstransaktioner och i de flesta fall anlitar köparen en revisionsbyrå för genomförandet.

  • Syftet är att säkerställa att säljarens uppgifter är korrekta samt att ge köparen underlag för ett tryggare beslut. Materialet kan även användas som stöd i avtalsförhandlingen. En genomförd due diligence innebär en trygghet för både köpare och säljare, och gör att man kan undvika obehagliga överraskningar och onödiga diskussioner efter att avtalet har ingåtts.

  • En due diligence är en grundlig genomlysning av företaget som består av flera faser. Bland annat samlar man in nödvändiga dokument och avtal, genomför intervjuer på företaget och bearbetar informationen för att kunna sammanställa en rapport med risker, slutsatser och rekommendationer.

  • Beroende på resultatet kan en due diligence leda till olika åtgärder. Transaktionen kan avbrytas om det har framkommit ett betydande fel som inte kan åtgärdas. Priset kan justeras om undersökningen visar saker som förändrar värdet på företaget. Om andra problem framkommer, som ska åtgärdas före överlåtelsen, kan särskilda avtalsvillkor skrivas i form av garantier från säljarens sida.

Josefin Svenberg