Nu närmar sig den tid då svenskarnas kontakter med skattemyndigheterna är som allra mest intensiv. Deklarationen ska in, vilket får en och annan puls att stiga.

Med ett skattetryck som ligger högt jämfört med övriga västvärlden finns viss grund för svenskarna att misstro Skatteverket. Ändå är det tvärtom. I mätning efter mätning hamnar Skatteverket i topp när man undersöker förtroendet för svenska myndigheter.

Förra året var Skatteverket den mest populära myndigheten av alla, med 69 procent som tyckte att den skötte sin uppgift bra, bara 5 procent dåligt. Den myndighet som ”snor våra pengar” är alltså mycket mer populär än den som ger oss pengar. Försäkringskassans verksamhet gillas bara av 34 procent, medan 38 procent är negativa till myndighetens arbete.*

”Don’t bite the hand that feeds you” tycks alltså inte kunna appliceras på svenskarnas förhållande till myndigheter. Möjligen tycks fler luta åt Mona Sahlins idiom ”det är häftigt att betala skatt”.

Eller så handlar det helt enkelt om förväntningar. Vi vet att Skatteverket vill åt våra pengar, och vi uppskattar den charm- och förenklingsoffensiv myndigheten genomgått för att förenkla livet för skattbasen.

Oavsett vad man tycker är det dags att deklarera. Läs mer på sidan 18 och framåt.

Trevlig läsning!

Lisa Bergman, chefredaktör

*SOM-institutet ”Svenska folkets bedömning av offentliga myndigheters verksamhet”