En central framgångsfaktor för många företag – stora som små – är att de vet vikten av att vara tidseffektiva. På konsultföretag och byråer har verktyg för tidsspårning länge varit vardagsmat, men även andra företag som arbetar projektbaserat har börjat använda verktygen i allt större utsträckning. I dagens slimmade organisationer slår varje feldisponerad minut i någon mån mot lönsamheten.

I takt med den stora efterfrågan har en våg av tidrapporteringsverktyg sköljt över företagen. I dag finns det hur många som helst att välja mellan – och här gäller det att vara vaksam. Ett bristfälligt verktyg, eller ett som inte passar just er verksamhet, kan nämligen stjäla mer tid än det friger. Resultat tipsar om tre beprövade verktyg som kan hålla koll på såväl tidsdisponering som kostnader. Vi har även ett extra kriterium: de ska gå att använda i telefonen när du är på språng.

Billy Ekblom

Harvest

Enkelhet är ledordet här, där nya projekt och kunder bara tar några sekunder att integrera.

Gränssnittet är relativt lätt att få grepp om – och är extremt överblickbart för såväl administratörer som vanliga användare. De sammanfattande veckorapporterna ger en bra fingervisning om hur mycket tid som går åt till respektive projekt. Harvest finns i fyra olika prismodeller – från en begränsad gratisvariant till dyrare alternativ för större arbetslag och företag. Harvest har en sömlös integrering med fakturering.

Rescuetime

Rescuetime är mer individbaserat än de två föregående verktygen, och överglänser dem båda när det kommer till att maximera den personliga produktiviteten. Sätt personliga mål dagligen, få detaljerade rapporter om dina surf(o)vanor och ta upp kampen med alla tidstjuvar som gör dig mindre effektiv på jobbet. Rescuetime är det perfekta verktyget för chefer som önskar att dygnet hade fler timmar – du kommer snart märka att det faktiskt går att få jobbet gjort under en normal arbetsdag.

Toggl

Etablerat och lättanvänt verktyg med stort funktionsutbud. Toggl finns i en gratisvariant som täcker de mest grundläggande behoven inom tidsspårning – men kan endast användas av team på max fem personer. Större arbetslag som är intresserade av att använda Toggl-rapporteringen som faktureringsunderlag eller för att tidsuppskatta projekt bör överväga en uppgradering till Pro. För de som vill gå all-in finns även business-versionen, som möjliggör schemaläggning av rapporter och ger förtur i supportkön.