Vilka nyheter bör du ha koll på?

Vad kommer skatteverket att hårdgranska i år?

Resultat reder ut vad du behöver veta inför deklarationen.

Deklarationstiden är här, och med den följer många funderingar och stundom viss vånda. Skatteverkets digitala tjänster har förenklat processen avsevärt och för privatpersoner som inte ska göra några ändringar kan det hela klaras av på några få minuter. För dig som företagare finns det också stora fördelar med att deklarera elektroniskt. Exempelvis finns många uppgifter ifyllda på förhand, det går att enkelt bifoga filer och den eventuella skatteåterbäringen betalas ut tidigare. Men det är ändå många saker du själv måste hålla koll på.

Ett gott råd är att vara ute i god tid och att ha god ordning på bokföringen. Då kan du undvika onödiga ändringar och skattetillägg och göra det bästa av deklarationen. Redan nu kan det därför vara dags att kolla upp de skattenyheter som inte får genomslag förrän vid deklarationen 2017. Några av dessa viktiga förändringar berättar KPMG:s Tomas Grunditz om på sidan 20.

Nyheterna i årets deklaration är få på grund av regeringens tidigare budgetkris, men på följande sidor tar vi upp de förändringar du bör känna till. Till exempel har förseningsavgifterna höjts med 25 procent, vilket är ytterligare ett incitament för god framförhållning så att du kan lämna in deklarationen i tid.

När man pratar om deklarationsarbete handlar det ofta om att få innehållet korrekt i sak, vilket innebär att de formella frågorna ofta glöms bort. Om något formellt fel begås spelar det ibland inte någon roll hur rätt man har i den materiella frågan, det kan ändå vara svårt att rätta till för att undvika negativa konsekvenser.

Därför är det exempelvis viktigt att vara noggrann vid val av blankett. Om du är osäker finns god information på Skatteverkets hemsida. För att få hjälp med frågor som rör just din verksamhet är det bästa rådet att ta hjälp av din skatterådgivare, revisor eller redovisningskonsult.

Josefin Svenberg