Han är sällan svarslös, men Byggmax vd Magnus Agervalds ledarskap bygger på att ställa frågorna och låta medarbetarna komma med svaren. Så ska byggvaruföretaget utvecklas och växa online och i verkligheten.

När Magnus Agervald var tio år fick han skriva i sin lillasysters ”Mina vänner-bok”. På frågan om vad han ville jobba med när han blev stor stod det bara två bokstäver: vd.

– Drivet har alltid funnits. Jag har hela tiden velat utvecklas och pröva mina vingar, säger Magnus Agervald när Resultat träffar honom på Arlanda flygplats.

Han har precis landat från en arbetsresa till Polen, där han haft möten med några av Byggmax underleverantörer. Om två timmar ska han checka in på nästa flight till Schweiz, där företaget har flera av sina investerare och ägare.

– Efter varje kvartalsrapport träffar jag investerare, den här gången åker jag både till Zürich och Genève, säger han.

Resorna är en stor del av Magnus Agervalds vardag. I snitt reser han ungefär en gång i veckan. Främst till Norge och Finland, där Byggmax har verksamheter, men även till London där investerarna finns.

– Nu ser vi även över möjligheterna att expandera utanför de nordiska länderna. Vi tittar bland annat på Polen, England, Tyskland och Italien, säger han.

Det har snart gått tio år sedan Magnus Agervald började jobba på Byggmax, först som vice vd och sedan som vd. Med sig i bagaget hade han inte bara dubbla examina från KTH och Handelshögskolan. Han hade även entreprenörserfarenheten, från att under studietiden varit med och startat bolaget Icomera, ett wififöretag som i dag har en årsomsättning på 253 miljoner. Dessutom hade han arbetat på både riskkapitalbolag och konsultbolaget McKinsey.

– Det var nog den kombinationen som gjorde att Byggmax ville ha mig. Jag var entreprenör, hade jobbat med inköp som konsult och hade även erfarenhet som riskkapitalist, vilket gjorde att jag hade god förståelse för ägarna, säger han.

Men dessförinnan hade han gjort militärtjänstgöring. På Tolkskolan, vilket är hans eget spontana svar på frågan om vad som har varit avgörande för hans karriär.

– Tolkskolan tar bara in riktigt duktiga studenter och ändå är det inte alla som klarar sig. Vi var 24 från början och bara 16 klarade utbildningen. Det jag främst tog till mig från den utbildningen var studiedisciplinen. Det fick mig att förstå att bara man lägger manken till klarar man väldigt mycket, säger han.

Beslutet att börja på Byggmax efter flera framgångsrika år som konsult beskriver Magnus Agervald som ren instinkt.

– Jag ville driva företag! Det har jag alltid vetat, och Byggmax kändes spännande och rätt i tiden, säger han.

Även om Magnus Agervald hade en bred erfarenhet med sig in i rollen som vd innebar tjänsten en stor utmaning på fler plan än han hade föreställt sig.

– Under hela livet skolas vi människor i att kunna ge svar på frågor. Men som ledare gäller andra regler. Som vd ska du utveckla andra och då funkar det inte att bara ge svaren. Det handlar snarare om att ställa de rätta frågorna som får medarbetarna att ge svaren. Det där tog lång tid för mig att greppa. Jag svarade för mycket på alla andras frågor. Och jag visste ju såklart inte allt om allt, så det blev inte alltid rätt eller bäst heller, säger han.

Magnus Agervald trivs med uppgiften och får utlopp för sin entreprenörsådra i sitt arbete varje dag.

– Vi har en otroligt entreprenöriell och kostnadsmedveten kultur, det ger mycket energi. Vi har roligt tillsammans. Dessutom utvecklar vi hela tiden nya tjänster och gör saker på nya sätt. På så sätt får jag utlopp för entreprenörskapet, säger Magnus Agervald.

De senaste åren har Byggmax gjort flera stora satsningar för att utveckla affären. Stort fokus på den digitala försäljningen har varit en viktig del, och i dag sker 20 procent av Byggmax omsättning på nätet. En annan viktig del i utvecklingen av bolaget är att det satsar mycket på att erbjuda tjänster och helhetslösningar för olika typer av byggprojekt.

– I dag kan vi erbjuda allting från ax till limpa. Du kan sitta hemma vid datorn och göra hela husrenoveringen utan att ens behöva gå utanför dörren, säger han.

I år siktar företaget på att expandera med tio till femton butiker i Sverige. Dessutom har Byggmax nyligen förvärvat två andra bolag, dels branschkollegan Skånska Byggvaror, dels Buildor som a¨r ett byggvaruhus online. Nu ligger fokus på att expandera i samtliga format.

– Vi vill hela tiden fortsätta att växa, utveckla våra tjänster och öppna nya butiker, säger Magnus Agervald.

Malin Letser

Magnus Agervald

Titel: Vd, Byggmax

Ålder: 41 år.

Familj: Fru och två barn, åtta och fyra år.

Fritid: En hel del styrketräning och löpning.

Otippat om Magnus: ”Jag älskar att sjunga karaoke och sjunger ofta hemma med Singstar eller ute på något ställe med kompisar.”

Tips till nystartade företag

Lös försäljningen!

Allt annat kan man ordna, men du måste ha någonting som säljer.

Tips till nya vd:ar

Försöka inte att lösa allting själv, du har inte alla svaren. Fråga i stället – vad tycker du?