Internvinster i årsredovisningen

Jag driver ett litet bolag som är moderbolag i en koncern. Någon koncernredovisning upprättas inte då koncernen ses som mindre. Årsredovisningen för mitt bolag upprättas enligt K2-regelverket. Eftersom vi inte upprättar någon koncernredovisning behöver jag väl inte upplysa om internvinster i årsredovisningen?

Jo, det måste du göra. Enligt K2-regelverket 20.19 (ÅRL 5 kap. 7§) ska upplysning lämnas om internvinster på transaktioner inom koncernen även om någon koncernredovisning inte upprättas.

Nya regler för årsredovisning

Jag har läst att årsredovisningslagen har gjorts om från 2016 och undrar vad som är nytt och vad jag behöver tänka på när jag nu ska upprätta årsredovisning för räkenskapsåret 2015?

Den 1 januari 2016 trädde omfattande ändringar i årsredovisningslagen ikraft. Dessa ändringar ska dock inte tillämpas på årsredovisning för räkenskapsåret 2015, utan reglerna ska tillämpas på räkenskapsår som inleds efter den 1 januari 2016.

Det innebär för din del att du i år ska upprätta årsredovisningen enligt förra årets regler och det innebär inga förändringar för dig förrän nästa årsredovisning ska upprättas. Inför tillämpningen av de nya reglerna kommer både Bokföringsnämnden och FAR att komma med anpassade regler, rekommendationer och uttalanden för att du lätt ska kunna tillämpa de nya reglerna.

Notupplysning om personal

Jag har en fråga kring noten för anställda och personalkostnader. Om bolaget inte har någon personal eller några personalkostnader kan jag då välja att inte ha någon notupplysning?

Om du inte har några personalkostnader i resultaträkningen behöver du inte ha någon notupplysning. Har man ingen notupplysning innebär det att företaget de facto inte har något att informera om. Däremot gör du inget fel om du väljer att ändå ha den med.

Rätt redovisningsregelverk för ideell förening

Om jag förstått allt rätt så finns det inte K-regelverk för alla typer av företagsformer. Om vi driver en ideell förening med en omsättning på runt 15 miljoner kronor om året, vilket regelverk ska vi då tillämpa?

Eftersom det i dagsläget inte finns något K2-regelverk för mindre ideella föreningar får ni tills vidare fortsätta att använda den gamla normeringen från Bokföringsnämnden, BFN, respektive rekommendationer från Redovisningsrådet. Alternativet är att ni väljer att frivilligt tillämpa K3-regelverket.

Om er ideella förening är större enligt den definition som finns i årsredovisningslagen måste årsredovisningen upprättas enligt K3-regelverket (punkten 1.3 i K3-regelverket). De gränsvärden som gäller är att föreningen under två år i rad ska överskrida två av dessa värden: ett medeltal om 50 anställda, en balansomslutning på 40 miljoner och en nettoomsättning på 80 miljoner.

Här kan jag också nämna att BFN under 2015 remitterade ett förslag på regelverk för årsbokslut. Regelverket för årsbokslut är beroende av innehållet i det nya K2-regelverket för årsredovisning som kommer att skickas på remiss under våren 2016. Som en konsekvens kommer beslut om regelverk för årsbokslut att tas tidigast under hösten 2016.