Den som har väsentlig anknytning till Sverige och som tidigare har varit bosatt här är obegränsat skattskyldig även efter en utlandsflytt. Frågan om väsentlig anknytning ska bland annat avgöras av om vederbörande bedriver näringsverksamhet eller sitter på tillgångar som, direkt eller indirekt, ger ett väsentligt inflytande i näringsverksamhet i Sverige. Ofta landar frågan i en bedömning av ett aktieinnehav.

I ett aktuellt fall bedömde Skatterättsnämnden att en persons indirekta aktieinnehav på 14 procent i ett bolag var sådant att han, tillsammans med ett fåtal aktieägare, kunde dominera bolaget. Han hade därmed ett sådant inflytande att han skulle betraktas som obegränsat skattskyldig i Sverige på grund av väsentlig anknytning hit.

Skatterättsnämnden sa dock att om hans aktieinnehav skulle sjunka till under tio procent, vilket var planen, så skulle inte längre väsentlig anknytning föreligga. Huruvida bolaget noterades på börsen eller inte hade ingen betydelse för den här bedömningen enligt Skatterättsnämnden. Mannen skulle alltså inte ha väsentlig anknytning och bli obegränsat skattskyldig i Sverige efter utlandsflytten på grund av sitt aktieinnehav.

Skatterättsnämnden, 11 februari 2016, DNR 93-15/D.

Lisa Bergman