Om ett beslut om utdelning upphävs ska utdelningen inte beskattas, förutsatt att den betalas tillbaka.

Ett beslut om utdelning som klandras och upphävs på civilrättsliga grunder ska inte leda till att aktieägarna beskattas för utdelningen. Om en aktieägare däremot avstår från en beslutad utdelning eller om den av någon annan anledning betalar tillbaka en utbetald utdelning har utdelningen varit disponibel och ska beskattas, enligt ett ställningstagande från Skatteverket.

Det är bolagsstämman som, efter förslag från styrelsen, beslutar om vinstutdelning i ett aktiebolag. Bolagsstämman kan bemyndiga styrelsen att bestämma avstämningsdag respektive betalningsdag, vilket i så fall också måste framgå av beslutet. Avstämningsdagen respektive betalningsdagen måste infalla före nästa årsstämma. I avstämningsbolag ska beslutad utdelning betalas ut genast efter avstämningsdagen, medan utdelning i kupongbolag ska betalas ut när bolagsstämman respektive styrelsen beslutar.

Beskattningstidpunkten för utdelning infaller när utdelningen kan disponeras av aktieägaren. När bolagsstämman beslutat om utdelning får aktieägaren en fordran på bolaget tills utbetalningen är gjord. Bolaget kan då inte längre förfoga över utdelningen. Skatteverket anser därför att utdelningen är disponibel för aktieägaren på bolagsstämmodagen i kupongbolag och på utdelningsdagen i avstämningsbolag.

Om ett beslut om vinstutdelning strider mot aktiebolagslagen eller bolagsordningen kan beslutet klandras. Har beslutet verkställts och sedan upphävs efter klander, så blir de aktieägare som erhållit utdelning återbetalningsskyldiga, förutsatt att de inte varit i god tro.

Skatteverket anser att ett beslut om utdelning som klandras och upphävs på civilrättsliga grunder inte ska leda till beskattning hos aktieägaren, förutsatt att denne betalat tillbaka eventuellt utbetald utdelning. Om en aktieägare beskattats för utdelning under ett år och återbetalningen skett året efter, ska enligt Skatteverket omprövning ske av det första året.

Om en aktieägare av andra skäl skulle avstå från en beslutad utdelning eller betala tillbaka utbetald utdelning har utdelningen enligt Skatteverket varit disponibel, och ska därmed beskattas. Återbetalningen ses då som ett kapitaltillskott till bolaget.

Skatteverket, 30 mars 2016, dnr 131 145541-16/111.

Helena Eibertzon Löfgren