Att bygga varumärke är en självklarhet för alla företag men visste du att en blogg kan föra dig närmare kunderna? Konsumenter litar mer på bloggare än på företag.

Det är kostnadseffektivt

Detta är en sanning med viss modifikation, förstås. Att skriva bra innehåll som lockar till läsning, bidrar till spridning, driver på engagemang och till slut resulterar i slutförda köp – ja, det är lättare sagt än gjort. Det kräver både tid och energi, men om du gör det på rätt sätt kan du spara in stora kostnader – utgifter som du annars hade varit tvungen att lägga på dyra reklambyråer för att uppnå samma resultat.

Skapa förtroende

Konsumenter litar mer på bloggare än på företag. Mer än var tredje person litar på en främling framför ett varumärke. Att låta företagsnamnet stå bakom ett fyrkantigt, opersonligt budskap på er sajt, Twitterkonto eller Facebook-sida är alltså inte bara tråkigt, det är även kontraproduktivt. Låt i stället avsändaren vara du själv eller en medarbetare. Ett personligt tilltal skapar ett band till potentiella kunder och stärker bandet med de befintliga.

Öka sökträffarna

Sajter med bloggar har 434 procent mer indexerade sidor. Med indexerade sidor menar vi sådana som är sökningsbara i Google och andra sökmotorer. Det är enkel matematik, ju fler trådar du har ute på nätet, desto lättare blir det för omvärlden att fånga upp dem. Det viktigaste är med andra ord inte att blogga bra, utan bara att blogga.

Näthandeln exploderar

Om du ska köpa ett nytt svart soffbord, hur går du tillväga? Chansen (eller risken) är stor att du knappar in ”svart soffbord” i Google och klickar på de översta länkarna som dyker upp. Sannolikheten är att du till slut handlar på någon av dessa leverantörer, utan att ens konsultera en expert i frågan. Det här mönstret blir allt vanligare. År 2020 kommer konsumenter i genomsnitt att göra 85 procent av sina köp utan att tala med en människa, då gäller det givetvis att synas högt upp bland sökalternativen.

Gustav Felander