För att bedöma om ett bolag skulle medges sina yrkade avdrag för kapitalförlust och nedskrivning behövde domstolen avgöra om det bedrev värdepappersrörelse eller inte.

Enligt praxis tas hänsyn till bland annat omsättningens storlek och hastighet, antalet transaktioner, handelns regelbundenhet och varaktighet. Eftersom det ska läggas särskild vikt vid om affärerna är kortfristiga ska omsättningshastigheten beräknas som det totala försäljningsbeloppet dividerat med det genomsnittliga värdet av aktier och andelar i ingående balans och utgående balans.

I det aktuella fallet ledde beräkningen till att omsättningshastigheten under 2008–2011 var mellan 0.33 och 0.40. Detta kunde inte betraktas som kortfristiga affärer, vilket innebar att bolaget inte ansågs bedriva värdepappershandel trots att antalet transaktioner och kontinuiteten i värdepappershandeln talade för värdepappershandel. Därför medgavs inte avdrag för kapitalförlust på delägarrätter och nedskrivning. Dessutom påfördes fullt skattetillägg.

Kammarrätten i Stockholm 7 mars 2016, 895-15.

Lisa Bergman