”Aktiebolag är säkrare, bättre skattemässigt och har högre status.” Eller?

För den som funderar på att ombilda enskilda firman till aktiebolag är det många frågor som ska besvaras innan man vet vad som är bäst.

Har din enskilda firma vuxit sig så stor att det finns skattemässiga fördelar att ombilda till aktiebolag? Kanske funderar du på att ta in delägare eller anställa fler i verksamheten? Oavsett varför en ombildning aktualiseras, är det viktig att fundera igenom för- och nackdelar för att ta reda på om du och företaget verkligen skulle vinna på det.

Det begränsade personliga ansvaret är en av de främsta fördelarna som brukar nämnas vid en ombildning till aktiebolag. I en enskild firma finns inte någon tydlig gräns mellan din och företagets ekonomi, vilket innebär att du personligen ansvarar för företagets skulder och ingångna avtal. Om en kund inte betalar en faktura är det din privatekonomi som drabbas och om företaget dras in i en rättslig tvist blir du som privatperson part i domstolsprocessen.

Att det inte finns någon gräns mellan din privata och företagets ekonomi betyder samtidigt att du kan låna pengar från företaget, vilket många ser som en fördel. I ett aktiebolag är detta strikt förbjudet enligt lag.

Skiljelinjen mellan aktiebolaget och dig som ägare har å andra sidan andra fördelar, förutsatt att aktiebolagslagens regler följs. Du riskerar som regel bara det satsade kapitalet om minst 50.000 kronor och kan inte bli personligt betalningsansvarig för aktiebolagets skulder. Som styrelseledamot eller vd finns dock situationer där betalningsansvar kan uppstå, till exempel om aktiebolaget inte betalar sina skatter. Läs mer om ansvarsfrågan i Resultat nr 4/2016.

Josefin Svenberg