Friskis & Svettis ville hyra sin egen lokal med moms. Det sade kammarrätten nej till.

Friskis & Svettis i Malmö har ett dotterbolag som äger lokalerna där föreningens medlemmar gympar och svettas. Bolaget ville vara frivilligt skattskyldigt och hyra ut med moms både till föreningen och ett antal företag som också hyrde lokalen vid vissa tider.

Skatteverket sade nej med motiveringen att all uthyrning är momsfri.

Friskis & Svettis överklagade och kammarrätten i Göteborg uttalade visserligen att uthyrningen kan vara både med och utan moms, beroende vem som hyr. Men när det gällde uthyrning till egen verksamhet – så som i fallet med Friskis & Svettis – skulle den vara momsfri, eftersom den kontinuerliga uthyrningen till föreningen dominerade. Inte som Friskis & Svettis menade, alltså de tjänster som också tillhandahölls i samband med uthyrningen.

Däremot bedömde kammarrätten att Friskis & Svettis uthyrning till andra aktörer skulle vara skattepliktig, eftersom den kunde klassas som skattepliktig korttidsuthyrning.

Domen betyder att Friskis & Svettis dotterbolag bedriver så kallad blandad verksamhet och tvingas fördela den avdragsgilla momsen utifrån omsättningen i varje del. Bolaget får därför inte full avdragsrätt för ingående moms.

Får domen några konsekvenser?

– Ja, absolut. Det är jättevanligt med liknande avtalsförhållanden när man till exempel bygger nya idrottshallar, tennisanläggnignar eller ridhus. Man har en tung investeringsmoms som man vill få avdrag för. Men då gäller det att se över villkoren för kortidssupplåtelser, säger Emil Virhammar, partner och momsexpert på Svalner.

Kammarrätten i Göteborg, 2601-14.

Fredrik Nejman