Återkomsten till arbetet efter semestern kan ibland kännas tung. Kanske får du och dina medarbetare mer gjort genom att arbeta hemma ibland? Med rätt verktyg är det faktiskt möjligt att vara lika effektiv på distans som på arbetsplatsen.

1 Bra hörlurar (med headset)

Oavsett varifrån du jobbar behöver du ett par riktiga hörlurar, inears eller med kåpor, som dessutom har en headsetfunktion med mikrofon. Och det ska vara en mikrofon med så kallad medhörning, det vill säga att du hör det du själv säger utan eko. Med rätt hörlurar kan du utan problem anteckna, prata och lyssna simultant. Du kan till och med vara på språng samtidigt som du avverkar några jobbsamtal.

2 En dator som fyller sin funktion

Är uppdraget att bara skriva en rapport som du redan har allt material till? Ja, då räcker det faktiskt med föräldrarnas gamla ordbehandlare från 1993 (om man ska hårdra det). Ibland behöver vi inte göra mer än att skriva, och då behöver vi heller inte några distraktioner i form av dataspel, Netflix, HBO Nordic eller ens internet. Ett behändigare alternativ är kanske att stänga av wifi-funktionen på din dator, men då löper du också risken att vilja sätta igång den igen när tristessen kommer smygande.

3 En bra arbetsplats

Med en bra arbetsplats talar vi inte nödvändigtvis om en hängmatta under ett parasoll, utan snarare en plats med en ergonomisk stol, ett funktionellt skrivbord och ett bra ljusinsläpp. Syftet är trots allt att arbeta på distans, inte att blanda jobb med semester. Se också till att avgränsa jobbytorna. Inget arbete i sängen, där ska du sova, och sitt inte med laptopen vid köksbordet, där ska du äta.

4 App för rätt fokus

Att bli distraherad och tappa koncentration är en vanlig fälla för distansjobbare. Men hur ska man egentligen göra för att undvika onödigt surfande och kattklipp på Youtube? Med fokuseringsappar som Pomodoro Time, Focus eller Forest kan du bestämma ett tidsintervall för totalfokus, och vila när tiden gått ut. Med appar som StayFocusd kan du begränsa antalet minuter som du får spendera på tidsödande sajter och sociala medier, vilket mer eller mindre tvingar dig till arbete. Vill du hellre vara helt analog går det alldeles utmärkt att damma av den gamla äggklockan och vrida upp till ett lämpligt antal minuters flitighetsfokus.

5 Vinylspelare (eller något som spelar analog musik)

De flesta av oss arbetar bäst till musik; vissa föredrar Mozart eller Chopin, andra vill ha Iron Maiden eller 50 cent. Och det finns en anledning till det: musik minskar nivån av stresshormonet kortisol, enligt forskning från Göteborgs universitet. Oavsett vilken musik som funkar bäst för dig kan det vara en bra idé hålla sig till kassettband, vinyl- eller cd-skivor när det är dags att jobba på distans. Ett Spotify med all världens låtar skapar bara huvudbry och du kommer bara att ägna resten av dagen åt att komponera spellistor.

Gustav Felander