Mitt i livet sa Rosie Linder upp sig från ett tryggt, välbetalt jobb i byggbranschen för att satsa på spelutveckling. Med Peppy Pals mobila spel och böcker vill hon göra barn empatiska och trygga med kompisar.

2011 Rosie Linder kikade in i sina döttrars rum. Tillsammans med kompisarna spelade de dataspel, som de ofta gjorde. På skärmen syntes animerade tjejfigurer som skulle sminkas eller kläs för catwalken.

– De flesta spel handlade om utseende och smink, och det var mycket rosa och glitter. Så otroligt könsstereotypt, säger Rosie.

Hon ville inte förbjuda döttrarna att spela, men kände att hon själv ville vara delaktig. Kanske fanns det spel med ett djupare syfte som de kunde spela tillsammans?

– Jag hade läst mycket om vikten av att utveckla barns emotionella intelligens, EQ. Men barn vill oftast inte sätta sig ner och prata om empati om det inte sker på ett lekfullt sätt, säger Rosie, och fortsätter:

– Jag tänkte att det borde finnas spel som tränar barns EQ och blir ett verktyg för föräldrar och lärare att prata om livets viktiga frågor. Jag började leta, men insåg snart att det inte fanns.

Fem år senare finns Peppy Pals, världens första digitala EQ-spel för barn i åldrarna 2–8 år. Genom storytelling och humor, utan text och språk, förmedlas olika scenarion som kan handla om att övervinna rädsla, dela med sig, hantera stress eller lösa konflikter. Syftet är att förebygga mobbning och utanförskap, eftersom studier visar att barn med högt EQ varken mobbar eller blir mobbade i samma utsträckning som andra.

– Spelen handlar om fem djurvänner med olika personligheter. I stället för att samla poäng och gå upp till nya nivåer ska barnen hjälpa och stötta djuren i olika situationer. Det finns varken rätt eller fel i våra spel. Det vi visar är konsekvenser av olika handlingar, säger Rosie.

En unik affärsidé med ett gott syfte – ändå var det inte självklart att Rosie Linder skulle starta eget. Hon var civilekonom med lång karriär inom storföretag som Ericsson, NCC och Riksbyggen.

– När jag fick idén till Peppy Pals hade jag en trygg karriär, god lön, superbra kollegor och jag älskade mitt jobb, berättar Rosie.

– Samtidigt hade jag läst en artikel om att förverkliga sina drömmar och starta eget före 50. Jag blev inspirerad – men jag var ju 43! Och så fick jag min spelidé som inte lämnade mig i fred. Men det var först när jag hörde statistiken att 50 barn i Sverige tar livet av sig varje år på grund av mobbning som jag bestämde mig.

Rosie började arbeta med projektet på kvällar och helger, skrev en affärsplan, bollade sin idé med andra föräldrar och letade efter spelutvecklare.

– Det var svårt att hitta duktiga utvecklare som förstod sig på EQ men när jag träffade Jesper Engström och ett gäng andra studenter på spelutvecklingsskolan Future Games var det äntligen perfect match.

Rosie gjorde studenterna till delägare och de tog fram en demo tillsammans. Strax därefter blev Peppy Pals utvalda till Reach for Change, Kinneviksgruppens inkubator för sociala entreprenörer, som Rosie hade sökt till flera gånger.

– Om jag hade gett upp efter mitt första nej från Reach for Change hade Peppy Pals inte funnits i dag. Men jag var envis. När vi äntligen blev utvalda 2013 var det ett avgörande framsteg.

I inkubatorprogrammet ingick bland annat rådgivning och lönefinansiering. Rosie kunde gå ner till deltid på Riksbyggen för att fokusera mer på sin passion.

– Det var toppen att ha en arbetsgivare som var så tillåtande och flexibel. I samma veva blev vi utvalda till acceleratorprogrammet på Sting, Stockholm Innovation and Growth, och sommaren 2015 sa jag till slut upp mig.

När det första spelet lanserades 2014 blev det en omedelbar succé. Recensenterna hyllade spelet och appen laddades ned av tiotusentals användare.

– Det var fantastiskt att kunna lansera ett högkvalitativt spel som vi var stolta över. Vi hade gjort noggranna tester med barn på förskolor och för att säkerställa EQ-innehållet tog vi in en psykolog i teamet.

Sedan dess har ytterligare två spel lanserats och Natur & Kultur har gett ut läromedel och e-böcker baserade på spelscenarion. Peppy Pals har vunnit otaliga priser och feedbacken från föräldrar har enbart varit positiv.

Just nu arbetar företaget med ett fjärde spel, utvecklingen av en interaktiv bokapp och utvärderar ett samarbete med Max hamburgerkedja.

– Sådana samarbeten är väldigt värdefulla för oss. Vi kan inte bara vara beroende av Appstore eftersom konkurrensen där är enorm. Just nu testar vi oss fram för att hitta en hållbar affärsmodell där visionen är att förändra världen genom att även engagera föräldrar och lärare i spelen.

Vilka är era största utmaningar?

– Finansiering är definitivt en tuff utmaning. När man jobbar med innovation måste saker få ta tid, särskilt när målgruppen är barn och vi vill hålla hög kvalitet. Att bygga upp ett helt nytt varumärke tar tid, säger Rosie.

– Det finns många utmaningar, men samtidigt många höjdpunkter. Med en startup finns inget mellanläge – det är antingen champagne eller fosterställning. Men jag älskar den här världen – att omges av individer som inte bara snackar, utan gör, är otroligt inspirerande.

Rosies döttrar då? I dag är de tonåringar och de kommer fortfarande med förslag på innehåll, testar spel och agerar bollplank.

– Jag hoppas att jag är en bra förebild för både dem och andra, och kan inspirera till att jobba med något man älskar och brinner för, säger Rosie och fortsätter:

– Framför allt vill jag visa att det går att skapa något från ingenting. Jag hade varken pengar, kontakter eller kunskap om spelbranschen. Dessutom är jag inte född i Sverige. Om jag klarar det, då kan vem som helst göra det!

Josefin Svenberg

Rosie Linder

Ålder: 48 år.

Gör: Vd och grundare av Peppy Pals.

Bor: Stockholm.

Familj: Maken Johan och två döttrar, 13 och 17 år.

Fritid: ”Just nu är Peppy Pals min hobby. Men jag älskar också att resa, läsa böcker, lyssna på musik och träna.”

Otippad talang: ”Jag är bra på att dansa magdans.”

Tips till andra företagare

01 Våga ha wifi-fri semester. När du brinner för något är det lätt att jobba dygnet runt och även när man egentligen ska vara ledig. Därför är återhämtning och hälsan extra viktigt.

02 Gå inte till event och prata med människor du redan känner. Att mingla runt kan leda till oanade möjligheter.

03 Var envis. Om du får ett nej – fortsätt lirka och våga fråga vad som saknas för att du ska få ett ja.

04 Gör ditt team till delägare. Det är viktigt för motivationen att alla känner sig jämbördiga, särskilt när man jobbar under tuffa startup-förhållanden.

05 Rekrytera människor som är smartare än du själv. Och försök hitta personer med olika bakgrund, ålder och egenskaper för att få ett bra team.