Korruption? Mutor? Nej, inte i Sverige. Det är i alla fall vad vår självbild säger. Men kanske är det dags att tänka om. I Sverige har till och med fängelser byggts för mutpengar.

I undersökningar om hur utbredd korruptionen är, ligger Sverige bra till jämfört med andra länder. Och när svenskarna själva får svara på hur de uppfattar förekomsten av mutor och korruption skattar de Sverige som ett land där korruption inte är något stort problem. Samtidigt visar en genomgång av domar samt intervjuer med forskare, åklagare och polis en annan bild av vårt samhälle. Ett samhälle där mutor faktiskt förekommer, på både hög och låg nivå.

Men var går gränsen egentligen? Läs om byggföretaget Veidekke som tog krafttag mot korruptionen, och ta del av expertens tips för att hålla sig på rätt sida lagen.

Läs mer om regeringens förslag till budget för 2017, vad som krävs för att självständighetsrekvisitet ska vara uppfyllt enligt inkomstskattelagen och om att en dom från Högsta förvaltningsdomstolen öppnar för ägarsuccession utan negativa skattekonsekvenser.

I det här numret möter du också Tin Gumuns, fäbodkullan som blev rikskändis i sin kamp mot Skatteverket. Hennes ärlighet drog in henne i en flerårig strid med myndigheten, och hon talar om en ”folkets seger” när hon till slut fick rätt mot Skatteverket.

Trevlig läsning!

Charlotta Marténg, chefredaktör