Med allt från life hacks och livsavgörande insikter till underhållande anekdoter erbjuder TED Talks-föreläsarna nästan alla verktyg du behöver som småföretagare i dag. Resultat listar de vassaste videoklippen för dig som vill nå nästa entreprenöriella nivå i livet!

1 The single biggest reason why startups succeed

Bill Gross, entreprenör

Varför lyckas vissa företag och idéer, när andra – ibland minst lika bra – misslyckas? Bill Gross undersökte saken, samlade data från hundratals företag och kom fram till att den i särklass största faktorn som avgör om ett projekt lyckas är... tajmingen. Det är med andra ord helt sekundärt om du har ett starkt kapital, en briljant idé eller en perfekt affärsmodell. Tankeväckande!

2 How great leaders inspire action

Simon Sinek, ledarskapskonsult

Från Martin Luther King till Steve Jobs – vad är hemligheten bakom att vissa ledare och dess verksamheter lyckas bättre än andra? Simon Sinek berättar om en fundamental skillnad och introducerar den gyllene cirkeln: Dåliga ledare fokuserar på vad som ska göras, mediokra ledare fokuserar på hur det ska göras – men bra ledare fokuserar på varför det ska göras. ”People don’t buy what you do. People buy why you do it.”

3 Got a meeting? Take a walk!

Nilofer Merchant, företagsledare och författare

Rubriken säger väl allt? Nilofer Merchant tröttnade på att sitta still om dagarna och att alla hennes möten alltid följde exakt samma mönster. Så hon började promenera med kunder, kollegor och leverantörer i stället – och plötsligt började idéer frigöras på ett helt nytt sätt. Dessutom fick kroppen röra på sig!

4 Creative problem-solving in the face of extreme limits

Navi Radjou, författare och innovationskonsult

Frugal innovation – att lösa problem, ofta i utvecklingsländer, med extremt kreativa och kostnadseffektiva lösningar – sprider sig som en löpeld över världen. Även för svenska småföretagare kan Navi Radjous inspirerande föreläsning vara användbar: Hur ska du tänka och göra för att minska dina kostnader, men få ut samma resultat?

5 The mystery box

J.J. Abrams, filmregissör

En bubblare på listan – mannen bakom Lost och senaste Star Wars-filmen har en hang up för mysterier. När han var ung köpte han en “mystery box” i en leksaksbutik i New York som han aldrig har öppnat, och han har haft med sig den genom hela livet. Syftet? Att alltid ha ett mysterium i livet, någonting outforskat, som får honom att söka sig vidare. En inställning som alla småföretagare bör bära med sig!

Gustav Felander