Är du där?

Digitaliseringen pågår i hela vårt samhälle, även i redovisnings- och revisionsbranschen. Så kan du dra nytta av utvecklingen.

Josefin Svenberg

De senaste åren har världen digitaliserats i allt snabbare takt. Nya tekniska produkter och tjänster släpps dagligen. Parallellt med utvecklingen förändras våra beteenden, vare sig vi vill det eller inte.

Många branscher står inför en stor omställning, däribland redovisnings- och revisionsbranschen. För tre år sedan tog FAR, branschorganisationen för lönekonsulter, redovisningskonsulter, revisorer och skatterådgivare, fram en gedigen framtidsstudie. I den bedömdes att automatiseringen och avmaterialiseringen i branschen skulle ta 20 år. Men det kommer att gå betydligt snabbare än så – det handlar snarare om tio år. Det visar den uppföljande studien, ”Nyckeln till framtiden”, som släpptes i slutet av september i år.

– Tekniken går så fort att till och med de som ligger i framkant faktiskt inte hinner med, konstaterar Bengt Skough på FAR.

Du som företagare påverkas naturligtvis också av förändringarna i branschen. Kanske har din redovisningskonsult redan väckt frågan om att börja hantera delar av pappersarbetet digitalt? Eller föreslagit att ni använder en molntjänst för att hålla koll på ekonomin? Om ett decennium kommer lösningar som dessa att vara det självklara valet. Därför är det en god idé att hoppa på framtidståget redan nu.

Automatiseringen kan vara utmanande eftersom användningen av nya system medför en inlärningsprocess, men vinsterna med det digitala landskapet är desto fler.

Ta hjälp av din redovisningskonsult, revisor eller rådgivare för att få veta mer om vilka fördelar just din verksamhet kan dra av utvecklingen.

Digitaliseringen: ”Inlärningssteget var mindre än jag trodde”

Det säger Mikael Widengren, vd för STT – Storkökstillverkarna AB, som nyligen påbörjade en digital resa med hjälp av sin redovisningsbyrå.

Service, trygghet och teknik är STT – Storkökstillverkarna AB:s nyckelord när de levererar professionella kök till bland annat byggindustrin, fastighetsägare, restaurangkedjor och landsting. Sedan företaget digitaliserade sin fakturahantering kännetecknas även denna av samma nyckelord: det är en service från redovisningsbyrån som underlättar för alla inblandade, trygghet skapas eftersom risken för felaktigheter minskas, och framför allt – det är tekniken som gör det möjligt.

– Den pågående digitaliseringen är definitivt en positiv upplevelse. För fem, tio år sedan var webbtjänsterna alldeles för krångliga med mängder av alternativ. Nu har de utvecklats till att bli enkla och förståeliga. Tydligheten är viktig för att alla ska kunna hantera tjänsterna, och den har gjort att inlärningssteget var mycket mindre än jag trodde, säger Mikael Widengren.

STT – Storkökstillverkarna har inte någon egen produktion, utan samarbetar med ledande tillverkare av kvalitetsprodukter. Affärsmodellen går ut på att sy ihop ett passande paket till kunden efter projektering och därefter sköta leverans, montering, handhavandeutbildning och serviceavtal.

– Eftersom vi genomför stora entreprenader och har många leverantörer kan det handla om ett 100-tal fakturor som skickas till oss vid varje projekt. Tidigare hade vi en manuell hantering av fakturorna som var väldigt tidskrävande. Men numera skickar allt fler leverantörer PDF-fakturor via e-post, vilket vi har anpassat oss till med glädje, berättar Mikael Widengren.

Anledningen? STT – Storkökstillverkarna har nyligen börjat använda en fakturaskanningstjänst som företagets redovisningsbyrå Maroni erbjuder. Det innebär att leverantörerna skickar fakturor till en e-postadress där de läses av automatiskt. Uppgifterna dyker sedan upp i STT – Storkökstillverkarnas eget system så att Mikael Widengren och hans kollegor kan attestera fakturorna.

– Det är enormt smidigt. Förutom att vi direkt får tillgång till alla uppgifter får vi en mycket bra överblick. Vi kan sortera fakturorna som vi vill och allt är sökbart när det finns digitalt. Men framför allt innebär det en kvalitetssäkring. Risken att uppgifter blir felaktiga, eller att vi missar att fakturera något vidare, är betydligt mindre nu. Och att inte missa något innebär naturligtvis att vi tjänar mer pengar, säger Mikael Widengren.

Nästa steg i företagets digitala resa blir att själva börja fakturera via webben. I och med dessa förändringar har även redovisningsbyråns roll förändrats.

– Maroni tar ett större helhetsansvar genom att erbjuda de här utmärkta lösningarna och i stället bidra mer med personlig hjälp och rådgivning, säger Mikael Widengren och fortsätter:

– Vi träffar vår revisor några gånger om året, så jag har inte hunnit se så mycket av hur digitaliseringen påverkar de delarna än. Men jag kan tänka mig att det även underlättar revisionen när allt finns digitalt och inte måste begäras ut. Kanske ger det revisorn möjlighet att också titta lite bredare och ta en mer rådgivande roll.

Josefin Svenberg

De 4 främsta fördelarna

Digitaliseringen inom redovisnings- och revisionsbranschen medför många vinster för dig som företagare. Här är fyra av dem:

01 Snabbt

Du får bättre koll i realtid och kan se hur ditt företags ekonomi mår just i detta nu. Det ger dig möjlighet till snabbare beslut och bättre framförhållning.

02 Säkert

Digital hantering minimerar risken för att en siffra knappas in fel eller att ett papper försvinner.

03 Sparar tid

När mycket sköts automatiskt behöver du inte lägga lika mycket tid på administrativt arbete och kan fokusera på din kärnverksamhet.

04 Skapar nya roller

Automatiseringen gör att din revisor eller redovisningskonsult kan lägga mer tid på rådgivning och hjälpa dig att nå de resultat du siktar mot.