Maroni Redovisningsbyrå i Handen har utsetts till Årets framtidsbyrå 2016 av FAR. Här delar vd Marzena Blomqvist och byråchef Max Blomqvist med sig av sina expertkunskaper gällande digitaliseringen av branschen.

Ni påbörjade er digitalisering redan för sex år sedan. Berätta!

Max – Det stämmer, 2010 skapade vi ett digitalt moln där våra kunder kunde logga in och hämta sina balans- och resultatrapporter. Allt vi skannade in blev återsökningsbart och när revisionen skulle göras var det bara att hämta allt digitalt i stället för att åka och hämta pärmar. Det sparade både tid och kontorsutrymme! Sedan dess har vi testat, utvärderat och hittat nya lösningar som tagit oss dit vi är i dag.

Marzena – Precis, i våras ersattes molnet av vår nya kundportal. Kunderna loggar in via vår hemsida och kommer sedan åt verktygen från vår huvudleverantör. Här kan de få en överblick över sin ekonomi, ladda upp ekonomidata direkt från olika program, göra djupanalyser, jämföra siffror från tidigare år med mera.

Max – Vi har även en skanningstjänst för fakturor. Alla fakturor skannas eller mejlas till en e-postadress, för att sedan tolkas automatiskt och dyka upp i skanningsprogrammet där kunden attesterar.

Vilka är automatiseringens största fördelar för företagare?

Max – Det blir mindre administrativt arbete, vilket gör att du får mer tid till det du är bra på: att driva ditt företag. Du får också ett snabbare beslutsunderlag. I stället för att lämna in redovisningsmaterial den 15:e månaden efter och få tillbaka det en månad senare, får du nu koll i realtid. Det gör att eventuella varningsklockor kan ringa tidigare.

Marzena – Dessutom är det säkrare. När du knappar in allt manuellt hos banken är det lätt hänt att du betalar dubbelt eller att någon siffra blir fel och du får en onödig påminnelse. När allt sköts digitalt elimineras många fel.

Hur hjälper ni företagarna in i den digitala världen?

Marzena – Vi har delat upp våra kunder i fem grupper, där 1:orna är de som sköter allt via papper och 5:orna är de som är helt digitaliserade. I samråd med varje kund flyttar vi upp dem ett steg i taget, allteftersom de känner sig bekväma med det. Tjänsterna är till för att förenkla företagarnas vardag, men man måste ha förståelse och även ta bra hand om de enstaka som inte vill eller vågar bli digitala.

Hur har er roll förändrats i och med detta?

Max – Vi finns där för att bevaka och kontrollera att allt blir rätt, och parallellt med digitaliseringen går vi också mot en mer rådgivande roll. Vi på Maroni ligger i framkant i Sverige när det gäller digitaliseringen, men inom några år tror jag att de flesta i redovisnings- och revisionsbranschen måste anpassa sig till detta. Om fem till tio år har förmodligen många aktörer en mer rådgivande roll.

Marzena – Som rådgivare åt kunderna visar vi att vi är intresserade av deras verksamhet och affärer. Vi identifierar frågorna de behöver hjälp med, samlar våra erfarenheter från deras bransch och använder dem för att stödja kunden. Vi läser rapporter och går kontinuerligt utbildningar för att hålla oss uppdaterade inom olika områden – allt för att kunden ska få den bästa hjälpen.

Josefin Svenberg