Studien ”Nyckeln till framtiden”, som FAR har gjort i samarbete med Kairos Future, lyfter fram åtta trender som formar framtiden inom redovisning, revision och rådgivning:

01 Reglering av teknik

Runt om i världen ser vi hur företag väljer att reglera tekniken för att passa sitt eget syfte – titta till exempel på Google, Uber och Youtube. Vi ser hur marknader etablerar öppna standarder, ibland med statens inblandning. I Finland finns en gemensam standard för elektroniska fakturor, vilket har lett till att landet ligger i framkant när det gäller automatisering. Kanske får vi se liknande standardiseringar även i Sverige?

02 delad bokföring

Något som spås få stort genomslag är blockkedjetekniken, det vill säga den underliggande strukturen för Bitcoin och andra kryptovalutor. Med tekniken kan en öppen bokföringsfil byggas upp block för block till en sammanhängande kedja av data, vilket gör att dokumentets äkthet kan säkerställas och det blir omöjligt att ändra bokföring i efterhand utan att det registreras.

03 Prediktiv teknik

Just nu läggs allt större fokus på att göra data korrekta och tillgängliga i realtid. Nästa steg blir förutseende teknik som flyttar fokus till framtiden. Genom att analysera bokföringen under ett antal år för en hel bransch och ibland även koppla data till extern information som tillväxt och inflation kan framtidens system dra slutsatser om framtiden för enskilda företag.

04 från organisation till innovation

Utveckling och innovation blir ett allt vanligare fokusområde för företag och spås bli det viktigaste konkurrensmedlet i framtiden. Det gäller inte bara produkter och tjänster, utan hela värdekedjan. Med all sannolikhet kommer vi att se innovation även inom redovisning, revision och rådgivning – men hur den kommer att se ut och vilka aktörer som tar kommandot får framtiden utvisa.

05 från slutet till öppet

De senaste åren har kraven på transparens i samhället ökat, en trend som delvis drivs av teknikutvecklingen. Att gå från slutenhet till öppenhet i organisationerna kommer bland annat innebära ett brett innovationsfokus där medarbetare, kunder, externa partners och specialister bidrar. Tekniskt stöd blir också nödvändigt för idéfångst och utveckling.

06 från lönsamhet till tillväxt

Många företag, däribland Amazon och Spotify, har nått framgång genom att prioritera tillväxt framför lönsamhet. Företaget Xero som erbjuder molntjänster till redovisningsbranschen har också uttalat att de jobbar efter denna strategi. När en marknad väl är övertagen är konkurrensen lättare att hålla borta. Vi kan med andra ord räkna med att konkurrensen på systemmarknaden inom redovisning och revision blir tuff de närmaste åren.

07 från marknad till monopol

Konkurrensen på mjukvarusidan inom molntjänster för redovisning och revision kommer sannolikt göra att det om ett decennium endast återstår ett begränsat antal aktörer med stora marknadsandelar. Att använda ett dominerande system är ofta en fördel för den enskilda användaren, men ger också större makt åt systemägaren. Vilka konsekvenser en sådan utveckling skulle medföra återstår att se.

08 från relation till transaktion

Tre områden som får mycket investeringar och uppmärksamhet är mobila tjänster, leveranstjänster och betalningar. Gemensamt är att de har en hög frekvens av aktivitet och transaktioner, vilket ger ett bra underlag till att analysera användarnas beteenden och utveckla ännu mer träffsäkra tjänster. Samma logik sprids nu till andra branscher och kommer sannolikt även bli mycket viktigt inom redovisning, revision och rådgivning. Ju mer insamlad data om kunden, desto bättre anpassad rådgivning och tjänster till dem.

På www.far.se finns studien ”Nyckeln till framtiden – framtidens redovisning, revision och rådgivning i det digitala landskapet” att ladda ned i sin helhet.