Smarta klockor, trehjulsbilar och välutrustade kylboxar. Det är några av produkterna som sett dagens ljus tack vare crowdfunding. Men vad innebär detta digitala fenomen?

Resultat reder ut begreppen och ger fyra gyllene tips till crowdfundingsuccé.

Många bäckar små. Det är grunden till crowdfunding, även kallat gräsrotsfinansiering, som är ett nytt sätt att finansiera affärsidéer med hjälp av kollegor, familj, vänner och totala främlingar. Insamlingen sker på digitala plattformar som Kickstarter, Indiegogo, FundedByMe och GoFundMe.

Allt fler har insett att det finns ett värde i att engagera sina fans och potentiella kunder redan från början, och att fansen gärna vill vara med och investera. Dessutom är det ett sätt att testa efterfrågan på din affärsidé – lyckas du få människor engagerade redan i utvecklingsfasen kan du definitivt vara något på spåret.

Therese Johansson

4 Tips

Lös ett verkligt problem

Det finns en uppsjö av meningslösa crowdfunding-projekt. Genom att verkligen lösa ett reellt problem för användarna ökar chansen att lyckas i längden.

Nätverka

En idé kan vara hur genial som helst, men om den inte når ut till rätt målgrupp faller den platt. Lägg krut på att bygga upp ett stort nätverk på sociala medier som går att aktivera till finansiärer när kampanjen kickas igång.

Var personlig

Alla älskar en bra story och vill se personen bakom idén. Lägg mycket tid och energi på en personlig, tydlig och inspirerande pitch som får människor att bry sig om din idé.

Ta hand om fansen

Var noga med att uppdatera dina fans och svara på frågor även efter kampanjens slut. Sköter du dina kort rätt har du trogna kunder som gärna investerar nästa gång också.

Olika typer av crowdfunding

Donationsbaserad

Givaren får endast gott samvete i gengäld.

Belöningsbaserad

Givaren får exempelvis den färdiga produkten.

Delägarbaserad

Givaren blir en del av företaget, till exempel som aktieägare.

Vad säger skatteverket?

Crowdfunding har tidigare varit momsbefriat i Sverige, men i januari 2016 beslutade Skatteverket att plattformarna samt de som donerar pengar till ett projekt där de får någonting tillbaka, ska betala skatt. Rena donationer och välgörenhetsinsamlingar kommer dock även i fortsättningen att vara undantagna från den nya momsregeln.