Styrelsen, advokaten, revisionsbyrån, aktieägaravtalet och testamentena – de komponenterna är centrala i Upplands Motors förberedelser inför stora förändringar i företaget.

Familjen Lindströms historia inom svensk bilhandel sträcker sig tillbaka till 1930-talet. Bolaget familjen driver i dag är Upplands Motor, som Anders Lindström förvärvade år 1989. För att ha en långsiktighet, stabilitet och behålla ägandet inom familjen har de gjort ett grundligt arbete.

– Det går nog inte att ha några exakta rutiner vid dödsfall. Men genom förberedelser och planering kan man se till att bolaget fortsätter att gå bra trots stora, plötsliga förändringar, säger Anders.

I dag är han styrelseordförande och äger företaget tillsammans med sin hustru och tre av barnen. Äldsta dottern Filippa Lindström är vice styrelseordförande.

– Sedan har vi fyra oberoende styrelseledamöter med bred erfarenhet. Jag tycker att många familjeföretag gör fel som väljer att inte ta in externa personer i styrelsen. Att omge sig med professionella rådgivare som känner bolaget och familjen är den viktigaste försäkringen ifall något oförutsett skulle hända en eller flera familjemedlemmar, säger Anders, som i den beskrivningen även inkluderar advokat och revisor:

– Advokaten ska inte sitta i styrelsen, utan kunna ge råd till familjen och företaget utan att ha något eget intresse i det, menar han.

Filippa tillägger:

– Och en bra revisionsbyrå är naturligtvis viktig för att ha ordning och reda på räkenskaperna. Det är en trygghet både för den som ska lämna över och den som ska ta över företaget.

För att reglera vad som händer vid exempelvis dödsfall och skilsmässor har familjen upprättat ett aktieägaravtal.

– För att aktieägandet ska stanna inom familjen har alla även skrivit äktenskapsförord. Det är inte alltid bekvämt att ta upp den frågan när man är nyförälskad och ska gifta sig, men där kan advokaten vara ett bra stöd, säger Filippa.

Slutligen har de även upprättat testamenten som ses över årligen.

– I alla dessa frågor har vi tagit hjälp av våra revisorer och advokater, men även fått bra tips genom Family Business Network som vi är medlemmar i, avslutar Anders.

Josefin Svenberg

+

Upplands Motor AB

Säljer service- och verkstadstjänster samt nya och begagnade bilar på anläggningarna i Arlandastad, Hammarby sjöstad, Kista, Tierp och Uppsala.

Grundades: 1964, förvärvades av Anders Lindström 1989.

Antal anställda: 520 anställda.

Omsättning: 3,3 miljarder kronor (2016).