Att ha en webb kopplad till företaget är självklart för de flesta verksamheter. Men hur gör man för att nå höga Google-träffar? Och är det viktigt att företaget även syns på sociala medier?

Det har aldrig varit lättare för företag att synas, höras och nå ut med sina tjänster och budskap än i dag. Med hjälp av en webb, framgångsrikt SEO-arbete och företagskonton på sociala medier som Facebook, LinkedIn, Instagram och Twitter blir marknadsföringspengen dessutom nästintill gratis.

Framförallt finns kunderna på sociala medier. Det är här företagaren stärker sitt varumärke och bygger relationer till befintliga och framtida kunder.

I undersökningen Svenskarna och internet konstaterar författarna att nästan alla i Sverige använder internet. Även i den äldsta gruppen, 76 år och äldre, är mer än hälften internetanvändare.

Tittar man på sociala medier är användningen även där fortsatt hög och stabil. Nästan tre av fyra internetanvändare är inne på Facebook och över hälften loggar in dagligen. Jobbfokuserade sociala medier-kanalen Linkedin lockar i sin tur cirka 30 procent av internetanvändarna. Mer än hälften av alla internetanvändare lägger upp bilder på Instagram, varav nästan en tredjedel dagligen. Och 25 procent har någon gång använt Twitter.

Vilken eller vilka sociala mediekanaler som passar ditt företag bäst beror på vad du har för målgrupper och var du vill synas. Kom ihåg att du behöver SEO-jobba på webbsidan för att hamna högt på Google. Och att sociala medier handlar om långsiktighet och att förstå att det är en tvåvägskommunikation.

Alla börjar, som entreprenören och Instagram-profilen Arijana Heinrici säger i intervjun på nästa sida, på noll. Och jobbar sig uppåt.

Sofia Hadjipetri Glantz