Multientreprenören Arijana Heinrici gick från att ha ett privat konto på Instagram till att göra det publikt och få tusentals följare. Så gör du som företagare för att få snurr på dina sociala medier.

Alla kan marknadsföra sig själva på sociala medier i dag. Och det är näst intill gratis. Det enda som behövs är en smartphone, ett arbete och insikten att allt går med lite tålamod och vilja. Det säger Arijana Heinrici som driver flera företag med sin man.

– Jag tror stenhårt på att alla företag kan nå ut på sociala medier. Du behöver berätta att du finns och att du har något att erbjuda. Oavsett vilket typ av företag eller verksamhet du driver så handlar det om att visa vad man gör och på så sätt inspirera andra, säger hon.

Arijana Heinrici är mer eller mindre involverad i de flesta av sin och makens företag; med att chartra privatplan från Sverige, samarbeta med charterbolag och med att erbjuda konsulttjänster inom besparing. Men det var hennes intresse och passion för inredning som gjorde att Instagramkontot gick från ett privat till ett publikt konto och exploderade i antal följare till dagens 34.000. På bara två år.

– Jag lade upp en bild på vårt vardagsrum i huset i Uppsala och inlägget började spridas och delas. Efter ett par dagar förstod jag att här fanns något att spinna vidare på. Så jag dammade av en gammal dröm om att jobba med inredning och anmälde mig till en utbildning.

Redan efter två månader hade Arijana Heinrici fått så många förfrågningar om att styla och renovera andras hem att hon hoppade av utbildningen. I dag har hon en heltidsanställd och en person som arbetar extra med företaget. Själv har hon börjat föreläsa och att jobba mer koncentrerat med sociala medier. Specifikt Instagram.

– Alla företag som startar sina konton börjar från noll. Man får komma ihåg att inget går över en natt. Det är viktigt att du förstår att sociala medier blir en del av att driva ditt företag, säger Arijana Heinrici.

Hon tillägger att det finns en plattform för varje person och entreprenör. Vissa fastnar för Instagram, andra tycker att LinkedIn passar bättre för verksamheten.

– Hitta en eller ett par plattformar som du gillar och satsa på att bli riktigt bra där. Blanda bilder, text och korta videoklipp – och uppdatera ofta. Du är ditt företag. Kliv fram och berätta vem du är, vad ditt företag gör och varför ni är så bra. Människor gillar att bli inspirerade.

Sofia Hadjipetri Glantz

Arijana Heinrici arbetar i dag med att föreläsa om sin sociala medier-resa som entreprenör och med att hjälpa företag att bygga upp sin närvaro på sociala medier med hjälp av influencers.

Så når du ut på sociala medier

Tänk långsiktigt

Har du inte redan ett företagskonto på sociala medier är det hög tid att skaffa det nu. Dina sociala medier blir en del av ditt jobb. Ha hela tiden en plan och tänk ett till två år fram i tiden; var vill du vara då?

Ha tålamod

Det är viktigt att förstå att det kan ta tid att arbeta upp en följarskara. Våga ta hjälp av andra. Tagga andra i din bransch i dina inlägg och använd hashtags. Fråga om ett liknande företag kan nämna dig i ett inlägg och i gengäld nämner du dem.

Var aktiv

Uppdatera ofta. Gärna tre till fem inlägg per dag tills du har blivit så stor att det räcker med tre inlägg om dagen. Tiden du uppdaterar är viktig. Publicera gärna ett inlägg på morgonen, ett kring lunch och ett kl. 20.30–21.30. Det är då flesta sitter med sina mobiler i handen och scrollar efter inspiration. Och variera bilder med korta videoklipp.

Lita på att det funkar

Speciellt i början kan du få höra att det är konstigt att sociala medier ska ta så mycket tid. Men det är en del av ditt jobb. När du är på möten, våga säg: ”Följ mig på sociala medier”. Våga berätta att du finns!

Använd dig av influencers

Ta del av andras kunskap via influencers, någon med många följare på sociala medier som kan boosta ditt företag. Ju mindre du är, desto viktigare är det att använda dig av en influencer. För då går det fortare för andra att upptäcka dig.

Var personlig

Svara på kommentarer. Hinner du inte så kan du visa med en symbol att du har sett kommentaren.

För statistik

Ha hela tiden koll på hur det går för dina sociala medier. Det finns olika statistikverktyg som inte kostar något och där du kan se hur varje inlägg har spridits.