För ungefär ett år sedan, i början av 2016, föreslog utredningen ”Beskattning av incitamentsprogram” nya regler om skattelättnader för vissa personaloptioner (SOU 2016:23). Utredarens förslag möttes av en del kritik vilket ledde till att regeringen gjorde vissa förändringar i den lagrådsremiss som lades fram innan årsskiftet. Syftet med förändringarna har varit att fler företag ska kunna omfattas av skattelättnaderna.

I lagrådsremissen föreslås att den som förvärvar andelar genom att utnyttja så kallade kvalificerade personaloptioner inte ska förmånsbeskattas. I stället ska andelarna beskattas i inkomstslaget kapital när de säljs. Arbetsgivaren ska heller inte betala några arbetsgivaravgifter, varken vid förvärvet eller när andelarna säljs.

Förslaget är utformat så att skattelättnaderna berör små, nystartade tillväxtföretag med färre än 50 anställda och en nettoomsättning på högst 80 miljoner kronor. Gränsen för när ett företag räknas som nystartat har i lagrådsremissen förlängts från sju till tio år.

Reglerna kan även omfatta befintliga ägare, förutsatt att de eller närstående inte äger mer än fem procent av röstandelarna eller kapitalet i företaget.

Under förutsättning att EU-kommissionen godkänner regeringens förslag kan de nya reglerna börja gälla 1 januari 2018.

Charlotta Marténg