Innehåll

Resultat nr 2 2017

Rådgivning: Rådgivaren är företagets guide

Hur ofta använder du din revisor eller redovisningskonsult som bollplank, inspiratör eller analytiker? För de flesta är nog svaret – aldrig. Det är synd. Rådgivningen kan lyfta ditt företag och hjälpa dig ta ut rätt riktning.

Många små och medelstora företag ser kontakterna med sin revisor eller redovisningskonsult som ett nödvändigt ont. Man lämnar sina kvitton och papper och håller kontakten till ett absolut minimum. Inte för att man misstror dem, tvärtom, utan för att många vill ha hjälp med något som anses krångligt men viktigt. Och kanske även väldigt tråkigt. Så behöver det inte vara.

I bokslut och årsredovisningar finns en mängd matnyttig information, om man bara kan tolka den på rätt sätt. Och det är här din konsult eller revisor kan tillföra mervärde.

Med den genomgripande digitaliseringsprocess som skett i samhället i allmänhet, och i redovisnings- och revisionsbranschen i synnerhet, har det skett en förändring. I takt med den förändringen har många byråer nu börjat erbjuda företag rådgivning i en helt annan omfattning än tidigare.

Du kan få hjälp med att utveckla ditt företag och ditt företagande. Byrån kan fungera som bollplank i smått och stort. Du kan få hjälp med coachning i ekonomiska frågor och få stöd med att exempelvis sätta konkreta mål för verksamheten.

– Vi vet att redovisnings- och revisionsbranschen har ett högt förtroende bland Sveriges företagare. Men vi måste bli bättre på att berätta för våra kunder vilka tjänster vi kan erbjuda och vilka kunskaper vi faktiskt har, säger Bengt Skough, godkänd revisor på FAR, branschorganisationen för lönekonsulter, revisorer, redovisningskonsulter och rådgivare.

För branschen handlar det också om att börja tänka i nya banor för att kunna erbjuda den stora kunskap som finns ackumulerad.

– Jag hjälpte exempelvis ett familjeägt företag, som hade en del konflikter kring ägarförhållanden, att komma vidare, säger Petra Örjegren, auktoriserad redovisningskonsult på Stabilisator.

Så om du vill ha råd från en expert på företagande, tveka inte att fråga din revisor eller redovisningskonsult.

Mats Rimér