Petra Örjegren är auktoriserad redovisningskonsult och vd på Stabilisator, en ekonomibyrå i Östersund som erbjuder sina kunder ekonomisk coaching i en mängd skepnader. Hon konstaterar att alla företag har nytta av rådgivning, men att många inte känner till att deras redovisnings- eller revisionsbyrå kan hjälpa till med betydligt mer än traditionella bokföringstjänster.

Hur vanligt är det att företagarna efterfrågar ekonomisk coachning från sin redovisnings- eller revisionsbyrå?

– Min erfarenhet är att det är väldigt ovanligt. Företagarna vet inte att man kan få den typen av hjälp och ofta tror jag byråerna är dåliga på att erbjuda den här typen av tjänster. Sedan kan det nog vara så att man som företagare tror att man ska kunna allting själv. Men de flesta har nog ingen aning om hur mycket hjälp man faktiskt kan få av sin byrå.

Vilka typer av företag kan ha nytta av ekonomisk coachning?

– Jag skulle säga att de flesta typer av företag alltid kan ha nytta av att ta in rådgivning från sin revisions- eller redovisningsbyrå. En typ av företag vi ofta hjälper är de som inte har en aktiv extern styrelse. Där kan vi göra stor nytta genom att ge input och fungera som bollplank i både stort och smått. Vi kommer in med nya ögon och ställer frågor som företagsledningen kanske normalt inte behöver ta ställning till.

Kan du ge några konkreta exempel på vad ni brukar hjälpa företagare med?

– Vi kan exempelvis hjälpa till att effektivisera de administrativa flödena. Auktoriserade redovisningskonsulter har ofta ett stort nätverk så där kan vi hjälpa företag med idéer och vägar framåt. Det kanske är så att företaget behöver en ny bankkontakt, och då hjälper vi till med det. Men inte minst kan vi hjälpa företagare att utveckla sitt företagande. Då sitter vi och diskuterar allt utom siffror och kvitton.