Personalliggare i byggbranschen, vissa rot- och ruttjänster samt den digitala ekonomin. Det är några områden som Skatteverket kommer att granska särskilt noga under 2017.

Sedan drygt ett år tillbaka är det krav på att det ska finnas elektroniska personalliggare på många byggarbetsplatser och i somras började Skatteverket ta ut kontrollavgifter på de byggarbetsplatser som inte för elektroniska personalliggare. Just personaliggare, som infördes för att minska svartarbete, är ett av områdena som kommer att följas upp särskilt i år.

Förra året tillämpade Skatteverket en mjuk linje vid de cirka 12.000 kontroller som gjordes då, men i år kommer Skatteverket att tillämpa regelverket fullt ut.

– Viljan att göra rätt är stor inom byggbranschen, men trots det har vi sett mycket fel och brister, säger Conny Svensson, rikssamordnare för personalliggare och kontanthandelskontroll.

Kontroll av att kontanthandelsförsäljare har godkända kassaregister fortsätter också. Likaså kommer inom rot- och rutområdet ett särskilt fokus att läggas på takarbete, flyttjänster och bostadsförsäljningar.

Även den digitala ekonomin samt skattefusk i samband med grov ekonomisk brottslighet och vid utlandstransaktioner kommer att kontrolleras särskilt noga.

Charlotta Marténg