Sitter du i styrelsen för ett bolag? Håll koll på verksamheten, annars kan det bli kostsamt. En styrelseledamot har dömts att betala 850.000 kronor i uteblivna skatter.

Som företrädare för ett bolag är det viktigt att ha insikt i företaget. Annars kan du bli personligt betalningsansvarig för i princip alla obetalda skatter och avgifter på bolagets skattekonto. Det är kärnan i företrädaransvaret.

En dom från Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, fastställer företrädaransvaret. Ett transportbolag försattes i konkurs 2012. 2013 beslutade Skatteverket att genom omprövning höja bolagets arbetsgivaravgifter och skatteavdrag för januari 2011 till juni 2012 med sammanlagt 1,2 miljoner kronor och sänka gjorda avdrag för ingående moms för januari 2011 till mars 2012 med cirka 550.000 kronor. Bolaget hade använt sig av osanna fakturor i bokföringen för att kunna betala svarta löner. Skatteverkets beslut överklagades till förvaltningsrätten men avslogs och domen vann laga kraft.

I mars samma år som konkursen avslutades ansökte Skatteverket hos förvaltningsrätten att en av styrelseledamöterna tillsammans med bolaget skulle bli skyldig att betala de förfallna skatterna och avgifterna. Sammanlagt cirka 1,7 miljoner kronor.

Förvaltningsrätten höll med, men satte ner beloppet till hälften. Rätten ansåg att det fanns särskilda skäl att delvis befria styrelseledamoten från betalningsskyldigheten då han inte hade ägarintresse i bolaget och möjligheterna att bestämma varit begränsade. Mannen hade dock agerat grovt oaktsamt när skatter och avgifter inte betalades i tid.

Domen överklagades och målet hamnade slutligen i HFD.

De osanna fakturorna uppgick sammanlagt till 2,8 miljoner kronor och gav sken om att bolaget hyrt in chaufförer under drygt 4 000 timmar. Oegentligheterna hade pågått under lång tid och beloppet ansågs betydande. Fakturorna bokfördes då mannen satt i styrelsen.

Enligt domen från HFD har det inte framkommit att mannen uppsåtligen låtit bli att betala skatterna och avgifterna. Mannen ska inte ha känt till att osanna fakturor tagits in i bokföringen men det fråntar honom inte ansvar.

HFD slår fast att mannen i egenskap av styrelseledamot utsetts till trafikansvarig för att leda bolagets transportverksamhet. Därmed var han också skyldig att se till att transportverksamheten utövades i enlighet med gällande regler och han borde tagit ett större ansvar för att undersöka verksamheten. När han inte gjorde det eftersatte han sina åligganden som styrelseleda mot och var därigenom grovt oaktsam.

Mannen ska därför betala cirka 850.000 kronor i uteblivna skatter och avgifter.

Högsta förvaltningsdomstolen, mål 1736-17.

Charlotta Marténg